Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

10 November 2015

Pabila kenangan itu datang kembali..

Tadi,sambil melipat bju sambil dgr lagu2melayu.tetiba je bila dgr lagu peterpan mungkin nanti,sheila on7 bhenti berharap,ct&toophat dua dunia n lagu2 d zmn itu ingatan trus mnerjah ke kl,penang,jb,uitm..syahdu rs prasaan tu,terus mngusik jiwa ni.. seperti mau mluahkan semua tu..mujur ade blog ni,tempat utk mluahkan sedikit prasaan yg tpendam,tp xtau nk mula dr manee....
JB,2004-2006 byk jg kenangan2 yg mgamit rs..penuh dgn emosi,ms ni dlm pjuangan mencari sbuah cinta sejati,paling tringat pd sesorg yg mharapkan kami bsama akhirnya,rasa bsalah tu sampai kini..
cinta..dilukai n melukai tu sume dh rasa..sakitnye hanya Allah yg Tau prasaan d ketika itu,tak terdaya utk mngubahnya.. dilukai krn cinta amat memeritkan apabila kita memendamnya dlm lubuk hati, dan melukai itu jg dipukul rs bsalah bpanjangan trus mnerus..
Dalam mcari sebuah cinta sejati apabila luka masih belum sembuh,pelbagai kenangan menerjah d ketika itu.. Masa tu memang rasa diri di ujiNya, pelbagai perasaan, suka n duka segalanya bercampur aduk.. alhamdulillah,dtemukan dgn hamba2 Allah atas ujian itu..
sewaktu d JB, dtemukan pelbagai hamba Allah yg mungkin bgku sbg kenangan yg bmakna..
'I'...kenal ketika temankan kwn dinner btemu kwn lamanya yg ketika itu bw I bsamanya.. I minta no.tel dr kwn..ms tu bmulala psahabatan kami. Dia,seorg yg cukup baik n selesa utk bkawan, selalu ajak kluar dinner d hari mggu,coz ari keje kami masing2 bz..slalu dinner kat senibong n lepak d danga bay tgk pemuzik jalanan n aktiviti2 kat ctu..dia jgk baik ngan ibubapa angkat aku,slalu minta izin dlu sblm nk bw pegi memane.. tiap kali dlm kete slalu borak pasal isu politik,semasa, hinggalah isu perasaan...tp bila cakap psl prasaan aku akan bralih ke tajuk lain,time tu rs blum ckup sdia utk trima lagi.. prasaan pdnya? tipula kalo kata xde secubit pun perasaan tu,ade..memang ade tp... rasanya prasaan lebih kpd tali psahabatan.setiap kali dia luahkan prasaannya xpernah aku nk jwb,cuma diam mdengar dan lari tajuk lain..sehinggalah satu masa tu dia ajak pegi ke kgnya d kota tggi umah ibubapanya,masa tu majlis ptunangan adiknya.sampai aje d sana,tkejut ramai sgt sanak sdarenye yg dtg dr jauh,trase mau je lari balik smula,malunya time tu Allah aje yg tau coz x biasa..kluar dr kereta awal2 ibunya dh sambut,aku ikut je trus ke dapur,ramainya sedare marenya.ibunya pkenalkan aku pd dorg,dlm hati aik camne dia tau sume psl aku sdgkan baru 1st time jumpe.masa ibunya bgtau pd dorg aku dr trg dorg usik2 aku n I (dorg pggil I along,coz dia anak sulung),ms tu aku dah rs lain mcm dh,prasaan lbih kpd kurang selesa, stiap kali dorg ckp aku jelaskan yg kami juz kwn,tp mcm x kuat je pjelasan tu,dorg mcm xpeduli, plak tu si I ni slalu dtg amik air amik  mknn bg aku..aku hanya tunduk malu n diam je,aku xpandai nk bborak,hanya tgk je,nk tolong ape2 dorg x bg,suh duduk je.juz dgr dorg borak2 gelak2.. abis majlis btunang tu,sesi amik gambar..gambar family.tetiba mak I pggil ajak bgambar bsama ngn dorg,adiknya n jgk I.aku bkn main xnak2 tp kena paksa jgk bgambar,ms tu dh rs bsalah sgt,pastu timbul prasaan ragu2 n macam2..dlm kepala hanya fikir nk balik.. lps abis sume tu,lps asar ajak I balik JB,memula maknya pujuk balik lps mghrib je,brehat dlu kat situ,tp ms tu rs mcm bsalah sgt2,rs mcm nk larik jee..lgpun mmg rs x selesa duk umah org lama2,cuma ckp byk keje kat umah nk kena settle coz esoknya kena kje..lps pujuk2 akhirnya I mngalah.masa nk balik maknya bagi bekalan balik utk mak n ayhangkat kat umah..dlm pjalanan balik selama 2 jam tu mula2 aku mmg diam je,pastu dia mula ckp minta maaf kalo x selesa,aku kate xde pe2, masa tu aku amik cd kumpulan lestari dia, masuk n dgr lagu.diam seketika..hampir nk sampai umah dia minta maaf skali lgi..aku senyum n jwb ok je,xde pe2,pas pd tu kami borak cambiasa sampai je tetiba dia kata "nk cd lestari tu amik la,sy bg kat awak" amik n ucap trima kasih..start dr aritu aku rs serba salah,n mcm2 prasaan.. bila dia call ajak dinner mcm2 aku bg alasan,n jarang2 kami jumpa..dia msg mngatakan aku byk brubah,dia luahkan sgala2nya. ms tu aku masih keliru dgn prasaan,aku juz jwb buat ms tu aku hanya nk bkawan dlu,x brani nk trima lagi.tggu masanya nanti.. Masa tu aku dh knl dgn mr.sweetheart(hakikatnya kami sdh btemu ketika kami brumur 11thun,sesi kem pmilihan hoki daerah/negeri,cuma aku x mngenalinya) n kwn2nya tp sbg kwn biasa yg duk jauh,juz call n msg2 je..pd ms yg sama aku masih bkawan dgn kwn2 yg sama2 study ms d uitm dlu yg tggal d JB..  Masa yg sama juga xbf ms d uitm dlu keje d JB,n kami masih bhubung,n jg kwn uitm (nama dpn kami lbih kurang sama, ms d uitm,kami sama2 jatuhcinta dlm diam,tp kami masing2 x luahkan hgga kami part 3,tu pun dh tlambat sbb dia transfer ke SA,cuma tau bila dia call n sama2 luahkan prasaan bila aku trima cinta xbf aku yg jg shbt dia) yg baru dpt keje d jb n pd ms tu aku bantu dia dptkan umah sewa n tumpangkan dia bmlm shari umah ibubapa angkatku.. yg xbf,dia nk sambung blik tp aku ckp prasaan tu dah xde,juz hanya kwn mcm dlu.. yg kwn uitm baru dpt keje tu, kami mmg slalu bjumpa bila ari mggu time siang biasanya kat bandaraya,lepak2 d ctsquare,giant plentong teman aku cari buku,majalah2,n paling best teman aku mkn coz aku mmg kuat mkn,biasanya mcd(ms tu x boikot lagi) n kfc,etc.. kitorg selesa jumpa n borak2 cite kisah2 zmn blajar,paling best cite pasal masalah cinta.. dia dlm proses nk mnerima btul2 seseorg yg brada klang,stelah lama dia bkawan,aku plak dlm proses nk menerima or x I n juga masih lagi mngenangkan cinta yg laluu..kami sama2 dlm dilema.. kdg2 kami luah prasaan masing2.no heart feeling.ms tu juz luah je,masa mula2 jumpa kat JB, ajak dia jln2 kat giant plentong kat ngn umah beli brg2,time tu pernah dia tnya "azyu,kalu aku masih nk kat ko balik ko nk x kat aku?" aku jawab "x sey eh,rs mcm best jd kawan plok" kami sama2 gelak..ms tu aku jd tringat ms kami blajar dlu (dlm hati je aku jawab, "kalolah ko tnye aku soklan ni ms kita blajar dlu kan best,cfirm aku nak..)cinta dh pudar dh slps lama x jumpe..huhu.lgipun penah dgr dia ada suka plak sorg kwn aku ms duk sa.tp bg aku dia yg pertama aku jatuh hati ms blajar d uitm arau..lps aku balik trg, n dia transfer keje d SA@Klang kami trus lost contact. sorg lagi ketika d JB, (ms tu stgh taun lagi balik ke trg), kwn aku dr uitm arau n sa jg ade dtg further master d utm skudai.aku namakannya sbg H.kami btemu d sane scr x sngaja.dlu kami sama2 study n bleh dkatakan bkawan baik jg.. bila dia ada d JB kami biasa bjumpa d bandaraya,tgk wayang. dia,slalu amik berat,kalo x msg dia call.secara x sngaja dia mluahkan prasaan,nak step yg seterusnya.time tu luka d hati aku masih lgi blum sembuh.. ms tu aku hanya bg syarat kat dia kenal dlu sedalam2nya..walupun dh lama bkawan tp aku masih blum kenal dia sedalam2nya.aku xnak terikat ape2.aku minta bg tempoh setahun n dlm ms setaun tu kalo tetiba dia or aku dh jumpa seseorg bgtau la.kalo xjumpa n still lagi bsama baru fikir ke peringkat seterusnya..kami sama2 setuju.. ari mggu kami btemu.. dgn I aku sdh jarang btemu,ntahla.jarang sgt bjumpa..time tu rs x brani,rs bsalah sgt2..
pastu berbalik pd mr.sweetheart,yg aku mmg x tjangka berjodoh dgnnya..masa dlm proses bshabat,slalulah dia n kwn2 call n msg aku..aku layan je juz sbg kwn,aku pun x jangka sbb kami pun bjauhan,jumpa pun time aku balik cuti tu pun blum tentu jumpa.pernah jumpa kali kedua (1st time jumpa ms kat umah aku ry taun2004,ms tu kami baru kenal) kat karaoke,aku p karaoke bsama adik2 n geng2 dia yg mrupakan kwn2 mr.sweetheart jgk.tetiba mr.sweetheart masuk join sama.pastu g mkn sama2 ramai2..waktu tu mmg lgsung xde perasaan,hanya lbih kpd suka pd pwatakan dia yg gabra n klako..kiranya start pd situla mula btul2 bkawan tp mcm kwn2 yg lain..blik JB kami still bhubung,bkn dgn mr.sweetheart je tp ngan kwn2 dia yg lain. dialah yg slalu msg n call.kdg2 kena marah sbb ggu aku time keje..tp lama klamaan kami jd rapat,bleh kongsi2 cite hggalah dia luahkan prasaan dia.waktu tu aku xleh trima lagi sbb luka prasaan masih belum sembuh lagi.aku hanya bg syarat yg sama seperti aku bg pd H dan aku minta dia rahsiakan dr kwn2 yg lain dlu sbb bg aku time tu aku mmg x yakin nk bcinta dgnnya .. sehinggalah d waktu ketika itu aku dpt email kad jemputan yg si cinta lalu sdh nak kawen..luluh hati ketika itu..pd ms yg sama tu dpt call dr mr.sweetheart.kitorg borak2 n bcerita ttg ni pdnya sampai aku x sedar aku sdg mngis.dia bnyk mbantu mlegakan rs sakit dlm hati aku,dlm nangis2 pun aku boleh gelak2..sjak pd tu rs mcm sronok bkawan dgn dia n rs serasi je bila borak..spanjang bkwn dgnnye bleh bilang ngan jari sekali or 2x je aku pernah call dia tu pun kalo ade pkara penting,aku xpandai nk call dia sbb xtau nk borak ape.tp bila dia call aku mcm2 bleh borak shinggala timbul 1 prasaan selesa.dan bmulalah kisah kami (dah cite dlm penulisan dlm blog sebelum ni).. AKHIRNYA aku djodohkan dgn org terengganu jgk,dekat plak tu..x tersangka ini jalan pcintaan aku, dr mula2 kenal sampai skrg dia masih seperti dlu,sanggup brubah mahu jd seorang yg lbih baik dr dlu, seorang suami yg tlalu amik berat,lemah lembut,romantik,suami n ayah yg pnyayang di ketika inila, aku xtau la akan dtg macamane coz manusia bleh brubah,hanya doa,usaha n tawakal smoga jodoh ni kekal.. Aku mharapkan biarlah pcintaan ini sampai ke syurgaNya.. Berdoa smoga kami sentiasa saling mnyintai sampai ke akhir hayat n sampai ke syurgaNya..insha allah..aamiin..



0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails