Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

14 June 2014

Puding Buah2an


Update 2011:
sebagai pemanis mulut untuk puasa ke 9.. buat pun mudah n cepat n ringkas jek...
Khas untuk pgemar puding buah2an ; mr.sweetheart..
hehehe....




yum yum....tunggu utk buka pose ye yang.......

resepinya mudah je..


bhn A
500gm kastad
1liter air
2 sudu mkn gula

bhn B
1 tin buah2an campuran dgn sirap
1tin susu cair
gula secukup rasa
sedikit esen vanilla


caranya:

  • bancuh kastad dgn air n masukkan ke dlm periuk,masak dgn api perlahan
  • masukkan gula n kacau selalu agar kastad x bgentel
  • setelah agak kenyal,tuang dlm mangkuk n sejukkan dlm peti sejuk
untuk wat sos:
  • masak susu cair dgn sedikit esen vanilla
  • then masukkan buah2an campuran,kacau rata
  • masukkan gula secukup rasa,kacau shingga gula hancur n sebati
  • tuangkan sos ke dalam kastad tadi..n sejukkan dahulu sebelum dhidangkan....
SIAP......





26 May 2014

Hepi Anniversary Kita ke-7

Alhamdulillah, syukur syukur syukur Ya Allah, dikurniakan dengan seorang suami yang sangat sabar dlm melayan karenah isterinya..hihi.. Terima kasih mr.sweetheart yang sudi dan memilih diri ini yang tidak begitu sempurna. Moga kehadiranmu bleh completekan kelemahanku ini.. Redha Allah yang kita cari. Together till Jannah ok?! Insha allahh..
Teringat d awal pertemuan ni..pertemuan yg tanpa djangka,tanpa d duga..perkenalan kita di hari raya 2004.. me masih teringat lagi muka2 yg datang kat umah,tp me memang xkenal pun dketika itu tmasukla mr.sweetheart ni..(lps kahwin baru me tau yg kami pernah sama2 1 group ms pemilihan hoki daerah zmn skolah dlu..awat x habaq awal2!!ekeke..itulah jodoh namanya..hihi).kata dorang ni, me seorg yg sombong,senyum pun mcm xmau senyum..hahaha! Nak senyum buat pe,sah2 korang lelaki xde maknenya! tp yg paling ingatla,suh me amik gambar dorang dlm umah me..dlm hati "aiseyhh,sesuka hati korang je suh aku amik gambar ye" lps amik gambar trus masuk dapur,mls nk layan..maklumlah time tu kite ni sdg dlm masalah cintan cintun..
Mlm tu tetiba si lisa n eno bgtau pesanan dr seseorg dlm group yg dtg umah td,pesanan nak no.tel me.. me ape lagi jawab " xpayahla,xde makna"
Tp biasalah adik2 i ni memang xleh hrp bab2 ni..dia bg jgk kat bdk group tu..tetiba je ada msg nak bkenalan.. mulanya mmg x layan..
Lps bdk 2 org ni g amik or cuci gambar,bwk balik 2,3 keping gambar.. me tanya lah yg mn 1 yg msg me aritu..dia tunjuk..huhu.. not my taste.. lps pd tu ade lah 2 org lagi dlm group tu bermsg2..mula2 malas jgk nak layan tp bila adik2 bgtau dorg mcmane,hmmm...kira okla,kwn2 je la ngan dorang..last2 boleh jd geng,masalah time tu dh hilang,enjoy dgn dorang yg sporting..
Balik JB mr.sweetheart selalu lah call n msg me..dan 2org lagi yg suka call n msg n msg berpantun..ekeke.. tp mr.sweetheart la yg paling byk msg n call mlm2,siang hari xleh call bcoz me mmg bz ngn keje yg blambak2, maklumlah bkn 1 je kena lukis pelan,byk wuuuu..bkn stakat lukis je, kadang2 kena turun site, even keje2 lain pun kena buat,jd awal2 dah bgtau dorg msg boleh,call xbleh..ekekeke..
Dlu,mr.sweetheart suka jd pendengar n pnyelesai masalah,masalah dia bgtau skit2 je,yg me punye sume dia nak tau.. huhuhu..sehingga me putus cinta pun diala yg jd pngubatnye..suka bg kata2 semangat,suka wat lawak,amik berat..hihi..seterusnya erkkk..dah cite dah sebelum ni..kikikiki
Sampai ke arini masih rasa mcm kelakar je sejarah yg tercipta ni.. Dlu dia bukannye my taste,tp akhirnye jd my husband plok.. Mungkin inilah yg dkatakan apa yg kita nak x semestinye kita akn dapat..dan inilah yg dkatakan jodoh,pertemuan yg tanpa drancang,yg nak djadikan titik mula jodoh itu..walaupun ada cabaran dlm hubungan kami ketika itu,dia tetap brusaha untuk mendapatkan me,dia sanggup terima syarat2 yg me buat,dan paling terharu katenya dia sggup berubah dlu menjadi lebih baik n sanggup mnunggu..
Alhamdulillah berkat ksabarannya,me slow2 dpt mnerima dia seadanya.. me tau kita semua bknnya sempurna sgt,sama2 cuba perbaiki diri..me try mnyesuaikn diri,mharapkan dia mjadi tlalu sempurna tu xla sgt.. Me betul2 terima mr.sweetheart bila ibubapanya dtg btemu ngan my parent..mak n abah ntah knape bkenan dgn ibubapanya,secara automatik mak n abah izinkan hubungn kami..xlama je pertemuan tu terus je mr.sweetheart mlamar.maka btunangla n seterusnye 9bln lps tu kahwinla kami..ekeke..
Di awal pkahwinan biasalah masing2 baru btul2 nk kenal diri masing2..nak serasi tu perlukan masa,mr.sweetheart byk bsabar dgn kaletah bininye,kdg2 sampai x tertahan kot..huhu..bininye manyak sgt rules itu n ini..cerewet bagaaaiiii..biasalah perempuan..huhuhu..tp honestly bg me, me rs bsyukur sgt2 ade dia dsisi,dia tau cara me yg kdg2 x serasi dgn dia,me mngis sbb time tu rs mcm xserasi,tp dia tetap bsabar dgn layanan me,karenah me,..dia cuba jd yg tbaik..lama klamaan Allah izinkan keserasian pd kami,..dia jg me dgn penuh cinta n kasihsyg..setiap hari adalah hari2 pcintaan..alhamdulillah.. dia byk mngajar me erti sabar..
Ya Allah,tiada kate2 yg boleh d ungkap melainkan rasa bsyukur atas kurniaanMu pdku ini..cinta sentiasa mekar dhati ini.. diri ini sentiasa mdoakan agar Allah sentiasa mekarkn cinta kami,hanya padaNya saja kami berserah.. sebab kita xkan tau ape yg akn terjadi pd masa hdpn.. manusia sentiasa brubah,kita xkn tau apa akn jd esoknye..hanya berdoa,bharap cinta ini sentiasa mekar dlm mencari redha Allah..sentiasa bdoa agar Allah kekalkan kbahagiaan ini hingga ke akhir hayat kami,semoga Allah pertemukan kami d syurgaNya nanti..Ya Allah,makbulkanlah doa hamba2Mu ini..aamiin..ya robb..
Selamat ulangtahun yg ke-7 sayang...♥♥♥ u so much!!
husbandku sayang :
smg Allah senantiasa menjagamu dlm kebaikan&ketaatan padaNya dan menjauhkanmu dari berbagai godaan&tipu daya dunia..aamiin
Husbandku sayang:
Pernikahan atau perkawinan menyingkap tabir rahsia,
mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa, untuk belajar meniti sabar dalam mencari redha Allah SWT
Husbandku sayang..
Isteri yang kamu nikahi ini tidaklah semulia khadijah,
Tidaklah setaqwa Aisyah, pun tidak setabah Fatimah,
Apalagi secantik Zulaikha.
Justeru, isterimu hanyalah wanita akhir zaman,
Yang punya cita-cita menjadi solehah....
♡♡Moga Allah makbulkan segala doa2 kita.
semoga kita sefamily adalah antara hamba2Nya yg bertakwa..♡♡
Aamiin..


Time akad nikah


Time sambut menantu



02 March 2014

Semoga Tenang di sana sahabatku..

Alhamdulillah,sahabat baikku telah selamat dsemadikan pagi ini.. td hanya dapat tgk jenazahnya d bawa masuk dlm van utk dsemadikan.X dapat tahan air mata ni mcurah2,dah janji pd diri moga dapat btahan tp bila jumpa mama boy,kak noni n kak nara tiba2 air mata bcucuran n teresak2.. aku redha,aku terima knyataan ini bhw mu telah tiada boy.. bila tgk makcik za tenang,aku yg tiba2 mnangis n dorg mnenangkanku,aku rs suatu ketenangan n akhirnya dpt terima kenyataan itu..Allah Maha mengetahui apa yg terbaik utk hambaNya..aku tau arwah telahpun bersedia utk bertemu dgnNya setelah sekian lama menderita..
Semoga tenang d sana boy n smoga Allah tempatkan dirimu di sisiNya..aamiin.. dengan apa yg blaku sebulan dua ni dan tiba2 kehilangan shbt baikku ini mlm tadi buat aku rs dekat denganNya.Allah bg peluang aku hidup utk beribadah padaNya n sentiasa memohon keampunan padaNya.hidup ni hanya sementara..xde yg lebih penting melainkan mencari redha Allah..usah pedulikan apa org kate tentang kita,umpat keji hina dengki itu semuanya nanti Allah akan bagi pahala tu pd kita..
Ya Allah, kuatkan hatiku,suamiku n kluargaku utk bjalan n mencari redhaMu..jgn Kau tggalkan kami tkontang kanting dlm hidup ini..jgn bolak balikkan hati kami..Kuatkanlah keimanan kami padaMu Ya Allah..
Hasbiallah wani'mal wakeel
Fani'mal maula Wani'mannasiir..3x
Laailaaha illa anta,subhaanaka inni kuntu minadzoolimiin..

17 February 2014

Boy..jangan putus asa..

Tak dapat nak tahan air mata bercucuran jatuh.. terlalu mharapkan agar Allah menganugerahkan keajaiban utk dia sembuh..aku x brani dan tak bsedia lagi nak kehilangan dia..Ya Allah Kuatkanlah dia n berikanlah dia sembuh Ya Allah..aku mharapkan keajaiban dariMu..Kau berikanlah yg terbaik utk dirinya..
Boy,mu kena kuat,aku xboh kehilangan mu lagi tuk masa ni..aku rindu gelak tawamu,aku rindu nak kongsi cerita n bgaduh dgnmu.. aku sentiasa ingt kata2mu dlu..mu kate kalo aku sakit mu akan bantu merawat aku..tolong boy..jgn putus asa..aku xdapt nak luahkan pada sesape betapa sakitnya hati ni,luluh jiwa ni,rasa xpercaya dgn berita ini..bila kakna n zuki pergi melawatmu,aku hanya mharapkan berita gembira.aku xboh dengar berita2 buruk pasal mu..tapi..bila kakna kate mu jd kurus kering,cekung,doktor bg ubat tahan sakit paling kuat buat aku jadi sebak,terasa mau je mlompat pegi jupe mu..mu sahabat baik ku .aku teramat mharapkan agar mu sembuh spt dulu..Tolongla boy,kuatkan semangatmu,jangan putus asa..tolong boy..
Ya Allah,hanya padaMu aku memohon pertolongan,Kau berikanlah keajaiban agar dia kembali sembuh..berikanlah peluang utk dia hidup lama n mngabdikan diri padaMu..Ya Allah...Ya Allah.. Laa haulawala quwwata illa billah..



Boy bersama kluarganya..

Boy bersama sahabat2 pjuangannya.. cita2nya menjadi doktor tercapai..tapi Allah uji dia menjadi seorg pesakit..semoga dia kuat n berjaya dgn ujianNya..

Boy dengan kakak sulongnya kak noni pada hari raya tahun lepas..time ni boy dah sakit,dia dah kurus..

16 February 2014

5 WASIAT DARI ALLAH S.W.T. KEPADA RASULULLAH S.A.W

5 WASIAT DARI ALLAH S.W.T. KEPADA RASULULLAH S.A.W

Dari Nabi S.A.W., "Pada waktu malam saya diisrakkan sampai ke langit, Allah S.W.T telah memberikan lima wasiat, antaranya :

1. Janganlah engkau gantungkan hatimu kepada dunia kerana sesungguhnya Aku tidak menjadikan dunia ini untuk engkau.

2. Jadikan cintamu kepada-Ku sebab tempat kembalimu adalah kepada-Ku.

3. Bersungguh-sungguhlah engkau mencari syurga.

4. Putuskan harapan dari makhluk kerana sesungguhnya mereka itu sedikitpun tidak ada kuasa di tangan mereka.

5. Rajinlah mengerjakan sembahyang tahajjud kerana sesungguhnya pertolongan itu berserta qiamullail.

Ibrahim bin Adham berkata, "Telah datang kepadaku beberapa orang tetamu, dan saya tahu mereka itu adalah wakil guru tariqat. Saya berkata kepada mereka, berikanlah nasihat yang berguna kepada saya, yang akan membuat saya takut kepada Allah S.W.T.

Lalu mereka berkata, "Kami wasiatkan kepada kamu 7 perkara, iaitu :

1. Orang yang banyak bicaranya janganlah kamu harapkan sangat kesedaran hatinya.

2. Orang yang banyak makan janganlah kamu harapkan sangat kata-kata hikmat darinya.

3. Orang yang banyak bergaul dengan manusia janganlah kamu harapkan sangat kemanisan ibadahnya.

4. Orang yang cinta kepada dunia janganlah kamu harapkan sangat khusnul khatimahnya.

5. Orang yang bodoh janganlah kamu harapkan sangat akan hidup hatinya.

6. Orang yang memilih berkawan dengan orang yang zalim janganlah kamu harapkan sangat kelurusan agamanya.

7. Orang yang mencari keredhaan manusia janganlah harapkan sangat akan keredhaan Allah daripadanya."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails