Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

18 June 2013

Meminta Maaf dan Memaafkan Part ii..

♥♥♥
Bagi yang sudah brubah or dlm proses berubah,Tetapkan niat untuk berubah dan tetap sabar. Allah tak pandang hasilnya tapi Allah pandang usaha kita untuk berubah. Dunia ini hanya penjara buat orang islam dan kita akan menuai hasilnya di akhirat kelak. Kalau kita ada buat salah dengan sesiapa pun, tak kira umur, kena minta maaf. Kalau kita buat salah dengan Allah kita mohon ampun dengan Allah tapi bila mana kita buat salah dengan manusia, kita kena minta maaf dengan manusia. Boleh jadi hanya disebabkan kita tidak mendapat kemaafan dari manusia yang kita buat salah dengannya di dunia dulu, seseorang yang sepatutnya masuk Syurga ditarik ke dalam neraka. Nauzubillah..

♥♥♥
Kalau ada orang yang buat salah dengan kita, cuba maafkan. Meskipun sukar tapi cuba kita fikirkan. Siapa kita nak bongkak tak nak maafkan manusia yang buat salah dengan kita? satu jari kita tunjuk dia kerana kesalahannya, empat lagi menuding ke arah diri kita sendiri.
Perkataan maaf adalah pkataan yang paling mahal. Kerana kita yang sebenarnya salah menilai kata maaf seseorang itu. Hanya Allah saja tau sama ada kata maaf itu ikhlas atau tidak. Kita sebagai hamba terima saja maafnya dan melupakan hal lalu. Sebaik-baik manusia ialah manusia yang sanggup memaafkan salah manusia lain meskipun terlalu sukar.0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails