Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

29 January 2012

EXPRESSION of FeeLingS : Belajar Untuk Berubah_ii


Ya…. Aku bukannya perfect,sememang n semestinya aku x perfect!!! Tapi aku cuba mahu jadi yang tbaik demi mencari keredhaan Allah.. salah ke aku cuba utk brubah?ye,..xsalah,siapa cakap salah?hanya org yg pandang negative je fikir itu salah..xpelah,nak buat perkara baik ni biasanya selalu d pandang negative..sbb… tu la cara nak uji tahap keimanan seseorg.. YA, aku skrg masih mencuba n brusaha berhijrah utk jadi lebih baik.. nape?dlu x baik ke? Ye…memang x baiklah dah sedar diri ni nak brubah,x kesahla apa org kata,apa pandangan org..yang penting aku mahu berubah kearah cara hidup islam yg sebenar,walaupun x sempurna mana skrg ni,at least ada usaha aku utk brubah..aku xnak masuk neraka,aku nak masuk syurga..jadi kputusannya aku mesti ikut perintahNya…
Bukan senang untuk brubah..Banyak halangan dan rintangan lebih2 lagi dalam diri kita sendiri..Bersyukurlah apabila kita dberi peluang untuk berubah,diberi petunjuk dariNya untuk kita kembali pada perintahNya..Dan bersyukurlah pada perubahan kita tu…
Kali ni aku nak story pasal prubahan hidup aku.. aku start brubah betul2 ptengahan tahun 2010,Banyak brubah dari segi penampilan diri…
Dlu d awal pkahwinan aku, pernahla jgk slalu merajuk n gaduh ngan mr.sweetheart hanya kerana cara pemakaianku..slalu btelingkah pasal pakaian. Pakaian!pakaian! n PAKAIAN!! Memang Dari zmn anak dara lagi cara pakaian aku kemeja lgn panjang or T-shirt lengan pjang,jeans or skirt labuh kalo nak outing.. kalo time keje ade waktunya baju kurung tp biasanya kemeja pjg n ‘slack’.. Sehinggalah aku kawin masih lagi dengan cara pmakaian sperti itu.. Dia sbnrnya xkesah sangat cara pemakaian aku tp x kena pada batasnya..kbanyakan kemeja n t-shirt aku atas pada punggung katanya..Itu yang dia x berkenan..
Penah satu ketika aku bgaduh ngan dia.. time tu di awal pkahwinan kami d bln Ramadhan,(time tu jgk aku baru lps alahan)kami nak kuar bbuka puase..aku s usual bsiap pakai baju, tetiba dia tegur,suh aku tukarkan baju lain..aku tanye “nape plak kena tukar” Dia kate “baju tu xlps punggungla yang,pakaila yg lps dr paras punggung”.. aku balas “ala,xde apela bang,ok la ni..nak mcmana lg,bknnya nampak pun,sy dh biasa macam ni kan….” Dia jwb “abg x suke la yang,tolongla tukar baju”..aku balas” xnaklah,dah xde baju la bang,sume baju sy kan sama je saiz, kalo pakai baju lain pun sama gak”.. dia pun jawab ngan nada keras “kalo xde bju lain pakai baju kurung senang”.. hati aku dh mula panas waktu tu n trus je cakap “hmm..senang2 abg pegila sorang,sy mls nak pegi,xde baju! Itu xbleh,ini x bleh..sume xbleh,tensionnyeeerrr”  dia balas “ kan azyu dh jd bini abg,kenalah brubah,lainlah kalo azyu bukan bini abg, ikut azyula nak pakai ape2pun..skrg dh jadi bini abg kena dgrla cakap abg”.. aku jawab “ nape b4 kawin x bgtau awal2 nk suh azyu slow2 ubah care pakai? Lagipun ni ok pe,lengan pjg bkn lengan pendek pun.. abg ni sume nak kena ikut cara abg,balik umah ‘cik’ nak kena ikut pakai itu pakai ini,azyu xblehla nak idup hipokrit mcm ni! Dia jawab “sbb tu abg nak azyu ubah cara pakai,abg suka azyu pakai kemeja pjg tp biar bwh pd punggung” Dalam keadaan marah n x puas ati aku jawab “ hmm..Nak suh azyu brubah,macamla abg ni baik sgt punnn…” Dia diam skejap..aku tgk dia,time tu muka dia mcm betul2 kecewa dengan kata2ku..tiba2 aku tgk dia menitiskan air mata.. Aku,tdiam seketika (dalam hati dengan perasaan bsalah, “Ya Allah,apa aku buat ni,isshkk xde insurans betul la mulutku nih!”) Tiba2 dia bsuara dgn nada sebak “abg tau abg bukannya baik sgt sblm ni,sbb tu abg nak brubah jd baik n abg nak kita sama2 brubah..lps kawin cara hidup berbeza dgn sblm kawin,xkan kita xnak brubah sampai bila2.. abg minta maaf kalo buat azyu marah” (dat time aku rase mcm sedih la plak,wat trase hatikn anak org) .. aku pun bsuara “ bang,sori bang..bukan azyu xnak dgr ckp abg,tp azyu xleh nk ubah cara drastik mcm ni,dlu (ms awal2 kawin) azyu penah kata kat abg yang azyu akn cuba ubah slow2 cara pakai azyu,abg bg azyu masa skit ye..bang, azyu minta maaf ek..(smbil kesat airmata dia)”.. dia jawab “abg mintak maaf kalo wat azyu rs tertekan” aku senyum (tahan sebak time tu).. “ jap bang,nak kena iron baju kurung jap”..dia senyum.. Time tu baru aku sedar, mmg betul pun ape dia kate..tapi biasalah hati masih keras lg nak trima n stiap kali nak pakai jiwa slalu mberontak tp tpakse ikut kate dia…
Tibalah satu ms tu,if I’m not mistakenla…pertengahan tahun 2010 bmulanya titik2 perubahan dalam hidupku.. suatu mlm,time tu lbh kurang dlm pukul 12tghmlm ke atas, dia n baby (pggilan akhtar iman time tu)dh tido..mata aku masih blum mngantuk, aku tgk channel history kisah world war 2 sambil baca paper.. dh la kisah world war tu banyk tunjuk tragedi2 bdarah,dlm paper plak byk berita org mati bunuh,eksiden n macam2 yang mnyeramkan… Dalam keadaan yang sunyi sepi tu teTiba2 mari satu perasaan takut yang teramat dalam diri.. mari seram sejuk,bulu roma tetiba menegak..Hanya ingat keadaan waktu mati je..time tu dalam fikiran mari macam2 perkara yang bukan2 blaku,..Tak pandai nak bgtau kat cni macamane perasaan tu,Hanya Allah Yang Maha Mngetahui… dlm keadaan takut yang teramat aku nangis sorang2, terasa terlalu byk dosa2ku padaNYa, terasa bekalan aku ke sana blum cukup lg, amal ibadat ku yang xsempurna n macam2 ada dlm kepala nih…. Aku tutup tv,simpan paper..masuk bilik trus peluk kuat2 dia dlm keadaan takut..aku cuba utk tido tp xbleh,perasaan takut n byangan2 tu masih blegar2 d kepala! Aku bangun amik air sembahyang n solat sunat taubat.. time tu aku mnangis mngenangkan mcm perkara…. Lps tenang skit,aku masuk bilik n baring,cuba pejamkan mata tp x bleh..sambil mnangis aku kejutkan mr.sweetheart.. dia Tanya knape? Aku bgtau aku takut,aku citelah ape yang blaku tadi.. dia tenangkan aku sampai dia ttido,aku masih xbleh lelapkan mata..Esok pagi dia tanye dh ok?aku ckp x… Lps dia pegi keje,xlama slps tu barulah aku bleh tido..bgun je tringat balik apa yg aku alami mlm tu..bila tiba waktu malam aku jadi takut nak tido,takut duk sorang2.. cuba crite kat dia.. dia jawab “mungkin sbb azyu asyik bkurung dlm umah xnak kuar,sbb tu la jd camni.. cuba azyu kuar ptg2 amik angin kat luar,x rs sgt perasaan tu”..aku jawab “tak,bukan sbb tu…( aku tau la coz aku mmg dh biasa mcm ni,sejak zmn anak dara lg aku mmg suka bkurung dlm bilik (hometype)..kalo xde plan kuar ngan kwn,aku xkan kuar,melainkan kalo rs bosan sgt2 n rase nk kuar baru aku kluar, ms bcinta pun camtu jgk..) Bila dh 3 ari camtu aku pegi klinik jumpa doctor.. doctor kate aku tlalu stress.. dia bg aku ubat tido 2 biji je hanya mkn jika perlu sgt2 n anti stress..byklah nasihat yg aku dpt.. Last dia ingatkan aku macamanapun kalo bleh jgn bgantung sgt pd ubat tido,hanya kalo btul2 perlu saje..(Alhamdulillah aku x sentuh pun ubat tido tu)..
Balik umah aku pbykkan zikir utk tenangkan diri,spt biasa mngaji lps mghrib.. slps peristiwa tu aku mpbnykkan mperbaiki diri,baca balik buku2 motivasi yg aku beli dlu,buku2 agama n surf internet cari bhgian2 agama,pengalaman org2 yg kena mcm aku n perubahan diri..start pada kejadian tu aku byk brubah…sume baju2 yang aku rase dah xbleh pakai n yang mr.sweetheart x suke aku simpan n bg kat lisa.stiap kali nak beli pakaian pasti dia ada coz dia bleh mnilai yg mana elok or xelok utk aku.. Balik kg aku cite kat mak sambil ngis n sebak,mak kate dia pun penah alami perasaan mcmtu dlu n dia bgla nsihat2 skit..waktu tu aku rs ringan n tenang skit coz pengalaman aku ni ade jgk org lain rs,jd kurangla skit bebanan perasaan ketakutan aku tu..balik umah cik (pnggilan ibu mertuaku),cik n kakyah (kakak ipar) mgkin tgk aku blainan dr biasa kot,tanye.nmpk lain je aku skrg.. aku nk x nak cite kat cik n kakyah ape yg aku alami..sambil2 cite sambil2 aku sebak... hmm..betul kate cik,mungkin ni hidayah Allah pd aku.. bila cik kate mcm tu aku lagila mnangis, coz waktu tu prasaan takut tu masih lg ade.. sejak pd tu aku byk brubah..prubahan yg paling ketara aku btudung kalo kuar umah,balik umah cik n mak brtudung dpn abg2 ipar n adik2 ipar aku,pakai pakaian labuh dr punggung (walaupun aku tau ade byk lagi ktidaklengkapan aku bab2 pakaian  wat ms ini samada di rumah or di luar rumah) n aku akan brusaha n berusaha n berusaha untuk menjadi muslimah sejati..
Aku mohon pada Allah smoga dpnjangkan usiaku agar aku dpt mperbaiki segalanya dlm mdalami erti islam sebenar, agar aku dapat mnyempurnakn segala amal ibadatku n agar aku dpt mnunaikan segala impianku…. Aku mohon pdNya.. Smoga doa2ku dperkenankn Allah…amin….
  

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails