Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

19 December 2011

MY 1st attempt @ Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin

Early morning on Monday...jeng jeng jeng..
 si ayah su (my youngest brother in-law) balik dr memancing.. Bwk balik beberape ekor ikan, ikan kakap n seekor ikan patin.. Then..... my mom in-law pun ckp kat i.." manaf wat balik ikan patin, cik x pandai nk masak ikan patin ni,yu nk masak ape?"(sounds like dat la..).. i pun jawab.."yu x penah masak ikan patin ni cik,tp ingat la skit2 care mak angkat yu masak ms duk kat jb dlu" Then.... "yu masak la,manaf nk mkn ikan ni,biar cik buat ikan kakap bakar.. i jwb "OK".. sambil2 tu fikir bahan2 nk masak.. "ala, xde daun kesom n bunga kantan la plak...hmmm...cik,yu try masak lemak tempoyAk ikan patin la ek" cik jwb.."ikut yu la buat mcmane pun,asal mjadi dah..bleh cik cuba lain kali".. i pun "ok cik,ni 1st time masak ikan patin ni,jd x jd belasah je ek?" ..then cik "xpe".... 
siap je masak i suh mom in-law rasa..then...jeng,jeng jeng............................... "mmm..da ok sedap... tp,cik tambah garam skit ye.." akhirnye masaaaaaakkkk...... alhamdulillah akhirnya menjadi jgk...hihihihihi....

my recipes manner : 


masak lemak tempoyak ikan patin  (gambar hiasan..)

Bahan- bahannya:

ikan patin
santan
asam keping
garam secukup rasa
tempoyak


Bahan tumbuk: (dikisar pun boleh....tp tumbuk lagi best!)



kunyit hidup
Bawang putih
Bawang merah

serai
cili merah   




Cara2nya adalah:
Panaskan minyak sedikit dan tumiskan bahan yg ditumbuk sehingga berbau wangi

Tuangkan santan,asam keping dan garam dan kacau sehingga kuah mendidih.

Masukkan tempoyak n gaul rata n dan biarkan ia mendidih. Akhir sekali masukkan ikan patin n biar ia masak
Angkat dan hidangkan.sekian...........



0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails