Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

31 January 2011

week 5 and 6

Week6
(image is larger than life)

This is going to be a busy week for your amazing little embryo. Their brain is still growing remarkably fast; miniature hand plates are starting to develop and the early formations of what will be their fingers are already visible. Also, the lower limbs do not develop quite as fast, so they’re pretty much still flippers. Up until this point, your baby has been very curled up with the head and tail in close proximity, but this week their trunk and neck are beginning to grow and straighten as their tail recedes into its resting position in the back. Even though your little miracle is only 6 weeks old, they’re already capable of demonstrating reflex responses to touch!


Week5
(image is larger than life)

The changes to your growing embryo are not quite as drastic this week as they've been in the last few weeks. Growth is now largely focused on their little head, which is starting to develop much more rapidly than the rest of their tiny body. This is because their amazing brain is undergoing some very crucial and rapid development in order to effectively regulate their heart rate, blood circulation, and other vital functions. As for the rest of their miniature body, what were simple limb buds last week are limb flippers this week and the tail is more expressed. Amazingly, within a mere five weeks your little miracle is already developing the rudimentary forms of their liver, pancreas, lungs, stomach and nasal pits while their little heart is already increasing its circulation. Your baby is now a whopping 4-6mm in length.

my update: untuk 5-6 mggu

1) 'morning sickness' belum ade lagi coz waktu akhtar iman start kena 'morning sicness' week 7..nanti kalu ade hrp2 jgn teruk sgt macam akhtar iman dlu, pengalaman ngandung,aku muntah sepanjang hari sampai dah tak bmaya, siap mnginap d hospital 3hari 2 mlm ag...

2) Badan lemah je..nak berdiri lama2 pun xleh,rase mcm nak pitam,maybe pasal tekanan darah rendah kot..

3) Pinggang teramatla sakit..klu bgn pagi, bile nak bgn..ya Allah sakit giler....tp bgn lah slow2..

4) jeans sume dah x leh pakai dah..ketat..

5) Selera makan btambah,

6) pening2 lalat je..tp sekarang ni dah dapat rase ke arah pening2 n nak muntah je...

7)kat bahagian peranakan rs sakit,mcm ade benda je rase,( confirm lor janin lekat kat dinding uterus n rahim mula membesar)

8) kerap buang air kecil, ni maybe janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing...

ooohhh...Really?i'm Pregnant!!

Believe it or not,..n me so suprised myself.."i'm pregnant!!"..
Ya Allah,trima kasih di atas rezki yg Kau anugerahkan pada kami!! amin!!
hmm..b4 aku tau gud news ni,ptg smlm aku rs sakit yg teramatla sgt d pinggang n d bhgian peranakan....Rasa cam dh x tahan bgtau mr.hubby nak g klinik la lps maghrib.. Then lps maghrib mlm smlm kitorang pegila klinik,..
when waiting 2 my turn,tpakselah mnyandar senget kat dinding,rs lenguh n sakit sgt2 pnggang,rs cam nak tcabut je.. sudah lama mnunggu akhirnya dh sampai turn aku..memula masuk sorang2 coz mr.hubby duk layan akhtar iman duk main area tmpat mnunggu..
Then seperti biasa bgtau problem,byk jgk le soklan2 dr doktor erlina..doktor erlina suh wat urine test,then lps bagi je kat doktor,tnampak timbang berat,baru je nak naik atas timbang berat doktor says " positif!" x sempat nak timbang berat badan,aku tdiam kat situ,mcm blur je.. bila doktor kate skali ag, aku trus ucap alhamdulillah..hehe.. time tu i was shocked n filled with happiness..
tgh borak2 ngan doktor tetiba je mr.hubby masuk,dh tau pasal akhtar iman ni pantang kalo p klinik pasti je mintak vitamin ngn doktor..ala,baru je nak wat suprise kat mr.hubby dh doktor telling him.. senyum lebar dia dpt tau i'm pregnant..dia plak over excited!!hehe... on d way balik umah tu dia asyik senyum memanjang je dlm kete..aku tanye aik,senyum panjang nampak? mr.hubby kata " hehe...tiba2 abg rs bdebar plak,tak tau nape".. we smile with a huge smile on our face..hehe...
hmm...no wonder lor aku jadi kuat makan dlm sehari dua ni.. plak tu lewat period 7ari..Tp ingt biasa je coz bulan lps pun lewat 7ari..ingt nak beralih arah je.. nak fkir pasal ngidam plak xleh nak kira coz aku stiap kali nak period mesti nak makan asam n nak muntah..lbh kurang sama je,tu yg x sedar sgt tuh.. cuma selera mkn je tetiba je mbuak2..hehehe..rupa2nya ade rupanye..hehehe..thanks Allah...
hmm.. kata doktor lepas ni kena benti lor mkn supplement2 wat ms ni..tpakse lor aku benti amik supplement vit ACE Blacmores n EPO Hovid..
Maka no diet2 lagi lepas ni..hehehe




Young boy reciting Surah Ya Seen

24 January 2011

Weekend @ d Beach!!

Friday,dis past weekend,we spent our time at the beach 2gether... we had such a fun time!!!.. We went to Pantai kuala ibai nearest @ masjid Terapung, ni my mum la yg planning lepak kat ctu..hihihi... after solat jumaat dpt msg dr mak..
" yu,lps asar mehla pegi masjid terapung,mak nak jogging,akhtar iman bleh main2 kat tmn pmainan.."
me? pe lagi,trus jwb.."ok,begheh mak..nanti yu bgtau madi.."

Then after asar ,dlm 5.30pm kitorang bgerak...Sampai je masjid terapung,akhtar iman pe lagi,nampak pantai trus jerit2 nak turun ke pantai,tmn pmainan dh x nampak dah..hihihi...itulah Ahmad Akhtar Iman... hmmm..btw,below are some pages I did...



mak after jogging... continue mkn..hahaha!! jogging,jogging,mkn,mkn...lol!!


c!..he loves the water!!He was fearless and would plunge right in! akhtar iman is more tentative, but he had a great time too...


fatin,what r u talking 'bout? don understand lor! lol!!!


akhtar iman with his abah...





abah kate " say peace kat ibu".....


matahari dh nak tbenam dah.......


scenery of masjid terapung......


dah sampai umah tok abah dah....





main air lagi 2org nih...




abah sembur akhtar iman,asyik main je 2 hero nih!!




abah sedang mandikan akhtar iman...byk main2 dr mandi..huhuuu..





nah!! giliran abah plak kena sembur!!!serve u right abah!!!!


17 January 2011

EXPRESSION of FeeLingS : Belajar Untuk Berubah

Tadi time lps mengaji,duk brehat smentara tggu isyak...tengok mr hubby duk ngaji,tfikir kalo lah ade quran ngan tjemahan skali kat depan mata kan best,bleh la fhm maksud ayat2 quran..tetiba baru tringat tentang buku yg aku amik dlm almari buku abah dlu,xanta2 lg buku tu kat abah..hihihi..so,secara automatiknya aku pun pegi la cri buku tu kat rak buku..hah dh jumpa pun!! belek2 buku ni,hmmm...kena bace skali lg nih..buku ni byk pengetahuan yg perlu tahu..dlu bace2 gitu je,x amik port pun.. now kena bc coz aku rskan ia wajib kena baca..buku ni dterjemahkan dr Al-Quran..Nama pun "Rangkaian Cerita Dalam Al-Quran"

Dalam ni mengisahkan tentang ajaran semua nabi n rasul,tentang hukum hakam n aturan yg perlu dlaksanakan manusia yg hidup d bumi dr dlu sampai skrg n juga akan datang... cerita yg bermula dr Adam sampailah Nabi Muhammad SAW n semuanye yg tkandung dlm Al-Quran..
Smoga apa yg aku bace ni akn buat diri ini faham n smoga dpt dberi petunjuk/cahaya agar aku dpt menjadi hambaNya yg solehah..insyaallah..



ni la bukunya...biasalah,dh lame dh buku ni,buku abah zaman bujang dlu kot..hehe..



Ni tuan punya buku : Che Ali bin Ngah
Batu 4 1/2 kuala ibai
k.trgganu
(tulisan abah lawa dr anak2 dia ag tuh...huhuu)





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails