Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

19 December 2011

MY 1st attempt @ Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin

Early morning on Monday...jeng jeng jeng..
 si ayah su (my youngest brother in-law) balik dr memancing.. Bwk balik beberape ekor ikan, ikan kakap n seekor ikan patin.. Then..... my mom in-law pun ckp kat i.." manaf wat balik ikan patin, cik x pandai nk masak ikan patin ni,yu nk masak ape?"(sounds like dat la..).. i pun jawab.."yu x penah masak ikan patin ni cik,tp ingat la skit2 care mak angkat yu masak ms duk kat jb dlu" Then.... "yu masak la,manaf nk mkn ikan ni,biar cik buat ikan kakap bakar.. i jwb "OK".. sambil2 tu fikir bahan2 nk masak.. "ala, xde daun kesom n bunga kantan la plak...hmmm...cik,yu try masak lemak tempoyAk ikan patin la ek" cik jwb.."ikut yu la buat mcmane pun,asal mjadi dah..bleh cik cuba lain kali".. i pun "ok cik,ni 1st time masak ikan patin ni,jd x jd belasah je ek?" ..then cik "xpe".... 
siap je masak i suh mom in-law rasa..then...jeng,jeng jeng............................... "mmm..da ok sedap... tp,cik tambah garam skit ye.." akhirnye masaaaaaakkkk...... alhamdulillah akhirnya menjadi jgk...hihihihihi....

my recipes manner : 


masak lemak tempoyak ikan patin  (gambar hiasan..)

Bahan- bahannya:

ikan patin
santan
asam keping
garam secukup rasa
tempoyak


Bahan tumbuk: (dikisar pun boleh....tp tumbuk lagi best!)



kunyit hidup
Bawang putih
Bawang merah

serai
cili merah   




Cara2nya adalah:
Panaskan minyak sedikit dan tumiskan bahan yg ditumbuk sehingga berbau wangi

Tuangkan santan,asam keping dan garam dan kacau sehingga kuah mendidih.

Masukkan tempoyak n gaul rata n dan biarkan ia mendidih. Akhir sekali masukkan ikan patin n biar ia masak
Angkat dan hidangkan.sekian...........



24 August 2011

Andai Rasulullah ada bersama kita....

19 August 2011

aktiviti: Bbuka puase...

Semalam aktiviti bbuka puase bsama kwn rapat sy (salliati) merangkak bini geng baik sy n mr.sweetheart; apek..Dah lama plan nak buka bsama..last2 dpt jgk buka bsama. @ d same time mr.sweetheart bbuka puase bsama geng2 bola..tu yg amik pluang bdua2an ngan sal tu..hehe.. Yang penting "bujang sekejap"..kihkihkih....

hmm...kami buka puase kat ming star hotel.. lps bbuka je ajak sal g secret recipe sbb dlm kepala ni asyik duk tringat blueberry cheese cake n choc chip walnut je..nak xnak kena beli jgk,actually "org dalam wat pmintaan nih"hhuhu.. akhirnya dpt jgk mkn.. lps tapau cake kami bhenti solat kat masjid puteh,then g kedai baju jap,then lepak kat batu buruk sambil mkn cake...then balik...... bwk balik choc chip walnut utk mr.sweetheart (bg mkn mr.sweetheart n akhtar iman separuh je,sparuh lg utk "org kat dlm perut ni" hehehe)..
pe2pun puas ati dah......heheheeheee



ni sal punye menu bbuka puasa...


ini i punya menu bbuka puase..skit je mkn..xbyk pun..hehe
nasi tomato,sushi(xpuas ati mkn sbb pilihan x byk...),bubur jagung n buah2an skit...erk..alhamdulillah..knyang...


Align Centre
my fav: choc chip walnut....


n.... blueberry cheese cake....

16 August 2011

Week 33


~length
17.2 in | 44 cm
~weight
4.2 lbs | 1.9 kg

For all the weight and bulk you’re lugging around these days, you’d think your little champ would weigh more than a mere 4 pounds!

But once you add in the placenta, amniotic fluid, and extra blood, you've got at least 10 pounds of baby and their life-support gear smooshed up against your organs!

In terms of appearance, your sweet lil' looker is getting cuter and pudgier every day as they pile on that adorable baby fat.

And as you know all too well, your womb kick-boxer is getting stronger with every passing day. Heck, it’s even possible to observe a well-placed belly-wobbling kick just by watching your belly!

Here's a fun game for when your kick-boxer is especially active: place a small object (baby blocks or a remote control) on your belly and see how far your star-kicker can lob that thing across the room!

Despite their obviously increasing strength, your bigger-by-the-day baby will actually start dropping their rate of movement in the last few weeks, no thanks to their restricted womb space.

If movement ceases for over an hour, drink some cold juice, lay on your side and wait for some added movement.

If nothing's happening at that point, go ahead and call your medical caregiver.

13 August 2011

our sentimental value...huhuhuhuhu


semalam lps jumaat mr sweetheart kemas2 bilik stor sementara sy membaringkan diri brehat...tup tup..dh tertido...bgun tido tgk mr.sweetheart dah siap mngemas bilik stor,sy bgun trus check samada puas ati or x..hehe..ok gud job dear!!thanks darling... sambil2 tgk brg2dlm susunan,tiba2 tnampak sesuatu barang yg kami dh lama tinggalkan..huhuu... sy pun amik n buka balik...tunjuk kat mr.sweetheart..
kami tgelak sama2 bila tgk balik apa yg kami buat time kami baru2 kawen.. ni la kerja kami bila ade masa lapang,brebut nak buat,sehinggalah start mngandung sampai nak tiba masa bsalin..lps pada tu trus x ingat2 sampaila tjumpa dlm kotak...huhuhu...
Bila dh jumpa ni,trus tringat waktu tu,sama2 tgelak..xpela, sbg our sentimental value..hehe.. insyaallah kalo rajin kami sambung balik buat...kalo malas trus tsimpan lor jawabnye...hehehehe


ni la yang kami maksudkan tu... (tukang lukis sy lor..yg byk buatnya,mr sweetheart...)








09 August 2011

Nasi Goreng Quik Burger


huhu.. x ingat nak update resepi ni..tp ade pluang ni baru leh update..huhuhu..
hmm....nasi goreng quik burger ni dr chef wan,tetiba je mr.sweetheart nak rs resepi ni...so i try la buat utk dia n ofcozla 4 myself jgek..hehehe.. hmm...resepinya senang je...

Bahan2nya :


carrot n kacang pjg di potong dadu n dhiris
burger ayam 3keping digoreng,then dipotong ikut suka kita
nenas yg telah dpotong dadu


bawang merah n bawang putih 2 ulas dicincang
telur 2bji digoreng hancur2


cara memasaknya:

panaskan minyak
tumiskan bawang hingga naik bau
masukkan kacang pjg,carrot n burger ayam td


then masukkan nasi.....


then masukkan telur goreng td.... kacau sebati...


time ni masukkan lada sulah n garam secukup rasa... gaul sampai cun!


then barulah masukkan nenas n gaul hingga cunnn!!!
(kalo nak tambah kicap skit pun ok gak..)


haaa..... dah siap untuk di makan....
erk...alhamdulillah...




03 July 2011

Aktiviti d awal Julai ;)

Mggu ni kami sfamily baru je baik dr demam.. biasanya kalo xde pe2hal ujung mggu kami balik kg,tp mggu ni x balik coz pg jumaat mr.sweetheart keje.. petang tu xde aktiviti,so mr.sweetheart ajak g pantai coz dah janji ngan akhtar iman.... puas ati akhtar iman dpt main pasir!!



JULAi 1

location: Pantai teluk kalong





ibu sudah gooomukkk...hehe..kuat mkn,asyik mkn western food n snickers je..actually,permintaan dr baby..kihkihkih (ayat cover..hahaha)



















hanya berbekalkan cekodok jepun, nugget n air msak n air strawberi




Keesokkannya aktiviti kami d waktu pagi kuar mkn roti canai n pegi pasar,petang g majlis kenduri kawan mr.sweetheart.Balik umah skejap then pegi kuantan mr.sweetheart ade plawanan bola liga Kuantan.. Lps solat maghrib,g mkn jap then balik umah..


JULAi 2

Location: Kuantan


Sementara abah main bola,ajak akhtar iman jalan2 ....




30 June 2011

MaJlis KuMpuL KluarGa Mak n Besday...

akhir mggu jun 2011 lalu mak wat majlis bkumpul adik bradik mak (bulan ni giliran mak)..

Biasanya aktiviti ni di adakan majlis bacaan Yasin,tazkirah n pbincangan keluarga n di akhiri dengan mkn petang.. @ d same time mggu ni mggu hr kelahiran i,jd mak kata kiranya wat sambutan skali la..means i kena amik bahagian jgk la..yg penting ade majlis ksyukuran n bacaan yassin.. Alhamdulillah perancangan bjalan dgn lancar.. Semoga Allah mberkatinya...amin...


Location : kediaman abah mak (Home Sweet Home)



mkn minum petang..






Memulakan acara...









Sholimin jadi budak baik skejap...hehe



Maksu ani...;)



Haikal..;)



mak long n teh mah..:)



dari kiri: mak ngah,mak cik pah n maklong :)




mak antie..:)




16 June 2011

yAng TerinDah



Tak puas dgr lagu ni...mendalam maknanya dlm idup...
dedicate dis song juz 4 u my sweetheart......
i love u...


26 May 2011

hepi 4th anniversary!!

arini ari ulangtahun pkahwinan kami yg ke-4...Alhamdulillah,syukur padaNya di atas kebahgiaan n kasih sayang di antara kami..
tghmalam tadi mr.sweetheart ajak kuar dinner tuk sambut annvsry kami... so kami kuar
mkn 4 special dinner..hehe..thanks 2 him so much!! abang,azyu btul2 mhargainya n best sgt mkn mlm tadi wlupun abg kata steak tak sebest
kat s'pore..kihkihkih...pe2pun i luv it!!
bang, sempena ulangtahun ke-4 ni azyu nak ucap selamat ulangtahun pkahwinan kita,..azyu betul2 n teramat bahagia sepanjang kita hidup bersama..Rasa bsyukur padaNya di atas anugerah yg diberikan utk azyu...azyu harap abang xkan brubah n menyayangi azyu n azyu harap biarlah ikatan ini kekal hingga ke akhir hayat dan hingga ke syurga.... tiada kata2 yg dapat azyu ungkapkan bahawasanya azyu teramat bahgia hidup bsama abg....i love u so muchhhhhhh!!!!!!!mmmmmuuuuuuuaaaaahhhh!!!!
" Ya Allah,Kau kekalkanlah jodoh kami hingga ke
akhir nyawa kami dan hingga ke syurga... Hanya padaMu kami berserah n kami bmohon..Kau tambahkanlah kasih syg di antara kami n Kau luruskanlah jalan kami di atas petunjukMu Ya Allah....
amin,amin Ya Rabbal Alamin......

12 May 2011

SLAM - Izinku Berundur



lagu ni sy tujukan untuk seseorang yg pernah singgah dlm idup sy..
pe2 pun kami tetap bkawan n smoga ikatan psahabatan ni kekal ke hujung nyawa...

07 April 2011

Pecal Pari en.asmadi..;)

Berlaku 2mggu lps: baru nak update..hehee

2mggu yg lps,ari jumaat mr.sweetheart jd tukang masak,sbb keadaan 'bininya' yg x mngizinkan..hehe.. lps belek2 resepi mr.sweetheart kate nak try masak pecal pari...sy? sy hanya tolong mnyediakan bahan2nya sahaja..hehe....

hah...ni dia pecal pari mr.asmadi..hehe..yumyum!! sedap hingga mjilat jari!!



cara2 nak wat pecal pari mngikut air tangan mr.sweetheart:

ikan pari

10biji cili api

3 ulas bawang putih

1/2 inci belacan

2 sudu kecil gula

garam secukup rasa

1cawan santan pekat

memula ikan pari tu dbersihkan n di panggang hingga masak,then kacau santan,sementara cili api,bwg putih,belacan n gula yg ditumbuk dimasukkan dlm santan..kacau....bila dh didih tu blehla d tuang ke atas pari...siap!!!

best2!! thanks to mr.sweetheart..cayang abang!!

21 March 2011

week 12

~length
2 in | 5 cm
~weight
0.5 oz | 14 g

Despite being a super-dooper grower, your little Einstein’s body is still far behind the astonishing growth of their amazing brain. In other words, your baby is still a bobble-head, as their massive noggin' comprises 30% of their entire body mass!

Bobblehead aside, your little lollipop's neck is up to the challenge and straightening out quite nicely as can be seen by their little chin lifting off of the chest.

Your baby is also actively rehearsing “breathing” by inhaling and exhaling amniotic fluid (ew!) to prepare the lungs for future air respiration.

The big news: your little poop-n-pee factory is now up and running!

Don't worry, most of the liquid waste wends it way down to your bladder, just adding to your million-times-a-day rides on the porcelain pony.

The solid waste - aka their first baby poop is just starting to build up in their intestine (it's a super-slow build-up, since it's all derived from liquid blood) in preparation for that tarry black meconium newborn poop.

Along with all the lovely poop-n-pee talk, we thought you'd like to know that your baby now pees into their amniotic sac and then inhales it through their mouth and nose.

YUCK! Not to worry, their urine is completely sterile and harmless, no matter how gross it seems.



MENGUMPAT DAN MEMFITNAH (peringatan utk diri sendiri juGek!!)..

Allah SWT mencela orang yang mengumpat bagaikan memakan bangkai:

Janganlah setengah kamu mengumpat yang lain. Sukakah salah seorang kamu memakan daging saudaranya yang telah mati (bangkai)?
(Quran surah al-Hujurat, ayat 12)

RasulAllah SAW bersabda;
Setiap muslim haram darah, harta dan harga dirinya atas muslim yang lain.

Baginda SAW juga bersabda;
Takutlah mengumpat. Ia lebih buruk daripada zina. Lelaki berzina lalu bertaubat, maka Allah menerima taubatnya. Sedangkan Allah SWT tidak mengampuni orang yang mengumpat sebelum orang yang diumpatnya memaafkannya.

Juga Baginda SAW bersabda yang maksudnya;
Mengumpat itu menuturkan keburukan kepada saudaramu samada badan, nasab, perbuatan, ucapan, agama, dunia, bahkan baju, selendang atau tunggangannya.

Hingga sesetengah orang yang terdahulu berkata, “Jika kau katakan pakaian; Pakaian sifulan kebesaran atau kekecilan (pakaiannya kecil atau besar), itupun termasuk mengumpat. Apa lagi jika kau sebut sesuatu yang menyakitkannya”.

Diriwayatkan bahawa seorang perempuan yang pendek telah datang kepada RasulAllah SAW untuk sesuatu keperluan. Setelah dia beredar, Aisyah r.ha berkata, “Wah, pendeknya dia!” Segera RasulAllah SAW berkata, “Engkau telah mengumpat wahai Aisyah!” Telah bersabda RasulAllah SAW;
Jangan kalian mengumpat. Didalamnya terdapat tiga keburukan; Doanya tidak dimakbulkan, kebaikannya tidak diterima, dan akan ditimpakan kepadanya keburukan orang yang diumpat.

Baginda RasulAllah SAW bersabda dalam mencela tukang fitnah;
Manusia terburuk dihari kiamat ialah bermuka dua. Iaitu tukang fitnah. Dia datang pada mereka dengan suatu muka, dan datang pada yang lain dengan muka yang lain pula. Sesiapa yang bermuka dua didunia, (maka) dihari kiamat (dia akan) berlidah dua dari api.

Telah berkata Ka’ab ra., “Kubaca sebahagian kitab – Barangsiapa yang mati bertaubat dari mengumpat, (maka) dia orang terakhir yang akan masuk syurga. Barangsiapa yang mati (dalam keadaan) membiasakan mengumpat, (maka) dia orang yang pertama masuk neraka”. Allah SWT berfirman;
Celakalah untuk tiap-tiap orang pengumpat dan pencela.
(Quran Surah Al-Humazah, ayat 1)

Wajiblah bagi orang yang mengumpat menyesal dan bertaubat agar keluar dari hak Allah. Kemudian meminta halal atas kezalimannya terhadap orang yang diumpat. Telah bersabda RasulAllah SAW;
Sesiapa yang mengumpat saudara muslimnya, Allah SWT akan memindahkan muka keduburnya pada hari kiamat.

Rujukan:
Terjemahan Kitab Mukashafah Al-Qulub, karangan Imam Al-Ghazali.

p/s: SAMA2 KITA BeRINGAT N RENUNG-RENUNGKAN.. PEACE !! :)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails