Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

08 May 2010

Pertemuan dan Jodoh...



Ulangtahun pkwinan kami dh dekat..pejam celik-pejam celik dh masuk 3tahun dh.. alhamdulillah... Bersyukur padaMu Ya Allah...ya,aku btul2 rs bsyukur di atas pemberian Allah..Dia mengurniakan seorang teman yang bleh bkongsi susah senang,ketawa duka bsama...syukur...syukur sgt...


Bila tringat balik pkenalan kami rs cam tak pcaya je..hehe.. jumpe kat umah,hari raye thn 2004,dia n the geng dtg umah..tp waktu tu tak knl n tak pandang pun dia,lgpun dia bukan taste aku.. katenye waktu tu la dia bkenan ngan aku..ahaks..tp waktu tu aku mmg tak pandang dia,dia n the geng slalu la jugak anta msg..aku layan je la,dah kwn2..waktu tu plak tgh problem pasal cinta jgk..walaupun aku duk Jb dorang duk ganu kami still bsms,share problem same2.. blk k.trg dorang dtg umah lepak,tak pun jmpe..tp selama berkawan ngan dorang,dialah yang paling2 serius ngan aku ,,tp dat time aku plak takde perasaan lagi pd dia..maklumlah,tgh emosi putus cinta...


Then selama bkawan kwn2 ramai la duk kenen2 kat dia tp aku still derk je coz aku anggp sume tu juz kwn2.sehinggalah tiba2 bibit2 cinta terjadi,hari raya thun 2005..tp xla serius sgt,dia dtg umah aku ajak g ry umah kwn baik dia a.k.a kwn aku jgk, si ayie..so pegilah,then ramai2 ajak g umah dia,memula tu dia tak brani,tp bl kwn2 lain ikut sama dia ajak la dtg umah..bermula dr umah dia la aku mula rs jatuh hati..hahaha!! tak bgtau pun dia coz aku sbnrnya cnfius jgk,takut main2 perasaan org n prasaan sendr..aku punya taste lr dr ape yang aku nak,tp perasaan cam lain mcm je..kalo nak cite kan pjg lebar plak..tp gitula keadaannya..


Tp aku tetap wat derk n mdiamkan dr..x ckp soal hati or pe2..tp dia yg slalu mulakan dlu ckp soal hati..


balik JB perasaan tu still tbw2..fkr jgk,aku ni susah kalo nak jatuh cinta ni,tp bl dh jatuh cinta mcm ni la jadinye...lama jgk fkr... hmm..dlm ms yang sama 2org kwn satu universiti dlu n seorg kenalan kat JB plak dtg duk mai ckp pasal hati n perasaan.. aku? waktu tu mmg aku tak tau nak pilih,aku hanye fkr waktu aku jadi camni ramai plak yang ckp pasal perasaan..di tambah lagi ngan dia(suamiku..hehehe)..Lagipun waktu tu kami sama2 baru broke up... kira lama jgk aku fkr,n setiap kali dorang ckp psl perasaan aku mesti alih tajuk.. bukan nak jual mahal tp fkr yang terbaik.. aku pun tak nak permainkan perasaan aku n perasaan bkl kekasih aku,lgpun waktu tu hnye fkr yang terbaik coz takde ms nak main2,umur dh msuk 25 n nak naik 26..


That time aku hanye bserah pada tuhan,berdoa spy dberikan jodoh yang terbaik..lame2 akhir tahun 2005,31.12.2005 aku hanye terima dia n slh sorg rkn universiti ku dlu,tu pun aku wat dgn bsyarat dlm ms setahun..kwn2 lain sume tkejut bl aku trima dia coz dorang rs tak pcy n ingtkan aku main2,lgpun jauh dr taste aku.kwn2 tahu pun slps ry hj tu pun sbb dia tsalah bgtau... sepanjang tempoh tu terlalu byk yang dia korbankan ms n duit untuk aku,sggup call n dtg JB, n byk lagi la...nak cite pjg sgt..Yang paling penting aku tgk dia bsungguh2,yang sorang lgi setiap mggu jumpe,n slalu col lebih kurang jugak samela..tp kalo jumpe pun ari mggu je coz dia masih study lagi,waktu tu dia tgh further master @utm...tp aku tetap mghargai dia...


hmmm... kalo tak silap feb or march 2006 aku dpt satu berita dr seseorg.satu berita dr seseorg yg pernah btakhta di suatu ketika dlu n satu pggilan dr xgf dia..seseorang tu bgtau dia dah nak kwen..sedih,memang sedih waktu tu..sape kate tak sedih,bukan mudah nak lupuskan perasaan CINTA tu."Cinta Pandang Pertama" plak tu(bukan cinta pertama ye..).tak dpt nak ungkapkan ngan kate2..hanya bleh dluahkan mlalui lagu2 je, "mburu rindu-hattan","bhenti bharap-sheila on7", dan "dua dunia-too phat feat ct nurhaliza"..itula luahan kngn cinta aku...tp bleh cover lg coz masa tu fkr positif n hanya ingat "Dia bukan jodohku,Allah nak bagi yang tbaik dr dia..,semua tu kan urusan Allah,doakan yang baik2 saje".. Yang pggilan xgf dia tu la yang buat aku tension sgt,coz waktu tu ingt cam dr sudah ttipu ngan dia... pjg citenye..satu hari tak abis kalo cite pun..tp alhamdulillah akhirnye dpt diselesaikan jgk bila dia berterus terang n dengar penjelasan dr dia n kwn2 dia yang kenal xgf dia.lagipun aku jumpa face 2 face ngan xgf dia,selesaikan sume yang trungkai.lagipun sebelum aku trima dia balik aku bg peluang utk dorang samada nak kembali semula or sebaliknye coz waktu tu aku hanya fkr nak settle je,lgpun aku ngan dia tak jauh lagi bcinta n kitorang pun dalam kontrak "bsyarat".sebab tu aku tak kesah sgt kalo dorang baik smula..pada waktu tu aku hanya rs kecewa je skit,thats y aku cuba pujuk madi trima balik xgf dia..macam2 aku buat tp dia kata dia tetap dgn kputusan dia takkan trima balik, dia dh xde perasaan cinta lagi n dh tawar sume dh, walaupun aku tak nak trima cinta dia,dia akan ttp ngan pdirian dia..bila xgf dia bace msg dia bg kat aku, xgf dia pun wat kputusan trima seadanye...walaupun waktu tu kiranya dorang dh settle tp ati aku bbelah bagi,waktu tu aku mcm 50-50 je samada nk truskan or tak..bila fkr nk putus mai ingt nanti kwn2 kate aku suka mpermainkan org n fkr jugak nanti dia akan malu ngan kwn2.. waktu tu pening kpl aku duk fkr coz aku cuma nak yang terbaik untuk aku..tiba2 jd cmni..sape tak tension..


Lame2 akhirnye aku bleh trima kenyataan..sume manusia tak sempurna,jd kena trima la seadanye...pertengahan bln Mei aku bnti keje kat Jb coz permintaan dr ibu tsayang n @ d same time dia mharapkan aku keje d k.trg... bl blk k.trg 2 hari lps tu aku dpt keje d ambank group..masa aku byk pd keje je,kami bkn slalu jumpe sgt pun..lagipun start keje aku bz jumpe klien n p outstation..


tiba2 bln julai dia ckp nak bw mak ayah dia dtg umh nak ckp psl hubungn ni la.. ms tu aku keliru jgk coz rs cm cpt je... tp bl fkr2 balik,ni bukan ms utuk main2,ni ms utk serius..bl kluarga dia dtg jupe mak abah,bermula la satu fasa baru dlm hiduku bl mak n abah berkenan ngn kluarga dia..dorang menetapkan tarikh tunang.. 11OGOS2006 kami btunang... sblm btunang aku informkan pd sorg lg yg aku dh nak btunang n aku dh buat pilihan tbaik..Pada mulanye dia trus tak hubungi aku,aku fhm keadaannye tp aku pn mmg kena wat kputusan ni..lama2 dia bleh trima n doakan utk aku..alhamdulillah,sampai skrg kitorang still kwn..Psahabatan lbh baik dr sglnye kan...


Lps ry 2006 rezki dia di kemaman,dia dpt twrn keje sane..dia tnye samada nak trime keje or nak main bola? aku jwb trime keje la,bola tu setakat mana org nak..lgpun bila2 ms je dia bleh main bola ngan company or mane2 team..so dia trime keje..jd kami terpisah jauh jgk..bagi kitorang bagus jgk terpisah jauh,lgipun aku sibuk ngan keje jgk... tp dia,every week blk kg.. blehla jumpe skejap mkn2..


setelah 9bln btunang kami pun diijabkabulkan..26mei2007.. ingt dlu target nak kwen umur 28,tp cepat setahun coz pihak lelaki tak sabar nak kawen..hahaha!! tp alhamdulillah sumenye bjalan lancar... bila ingt balik pjalann cinta kami takla seindah mane tp amat bermakna bg kami..kalau dikirakan kami betul2 bcinta lps kawen..Alhamdulillah rs cam bertuah bcinta lps kawen byk kenangan yang bermakna buat kami.... alhamdulillah...




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails