Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

29 September 2010

D meaning of frenship - part one


dr kiri: boy,yu n pic yie akan d upload coming soon coz dis time xde lagi la pic dia...


Tiba2 tringat kwn2 baikku masa budak2 dlu..

yeah,arini aku nak story 'bout frenship...ye,frenship...tp 4 dis part aku juz nak story 'bout frenship aku ms aku budak2 dlu...
hmmm...it's begin from 2 little boys n a little girl...
name bdk2 ni azyuliza (nama manja: yu/ayu), mohd fadhli (nama manje: yie) n ahmad nasrizal (nama manja: boy)..
ms kecik2 dlu,3 sahabat ni mmg akrab..main sama2,mkn sama2 n study pun sama2..
k,kita start dr budak bernama yie dlu..
name: mohd fadhli,lahir bulan november, paling nakal dr kitorg..hihihi..dia ni kalo ade sedare mare dtg umah trus x tegur kitorg,tp kalo sedare mare dia pulang,kitorgla dia cari... hobi dia ms kecik2 dlu suka main mainan cam robot,carrom,chess n dam n suka buli boy..hihi..
budak yg bernama ahmad nasrizal plak,lahir bulan oktober, baik pun dia nakal pun dia..ade 2 watak..tp selalu kena buli dek yie n ayu..tp dia still maintain je,kena buli pun dia ok,n dia seorg yg selamber,jenis x kesah...hobi dia, seingat akula suka main chess,carrom,n dam n pekenakan org jgk...
hmm..yang bernama azyuliza ni, lahir bulan jun,nakal la jugak,mcm tomboy tp tomboy ayu gitu..ceh!, antara bertiga ni ayu la yg paling aktif bsukan kat skolah..hihihi..hobi ms kecik2 dlu, sama je ngan dorang berdua,suka main chess,carrom n dam..satu agi kitorang bertiga suka main card cartoon (setiap kad ade power,sapa punya power plg tggi dia menang n dapat kumpul kad byk2) n satu agi main daun terup,(yg paling kuat menipu main, boy la...hahaha)
begitula dorang btiga...
ms zamn budak2 dlu selain kami bertiga,ade lagi kawan2 kitorng bjiran,tp tak kwn sgt la..cuma kwn ngan adik bradik aku,adik bradik boy n yie(yie ni ank tunggal ms tu,skrg dh ade adik (adik sepupu) yg tinggal ngan parent dia)..tp yg pasti kami bertiga mmg akrab..
dlu ms budak2,selain main chess,dam,carrom kami jgk x ketinggalan main mainan zaman bdk2 parents kitorg cam main ting ting,sembunyi2,baling bola,umah2 n macam2la...paling2 best panjat pokok!!dlu ms duk kat tepi pantai (sekarang dah jd kawasan masjid terapung) selalu panjat pokok rhu,pokok belimbing n pokok jambu...tringat dat time mmg seronok!! tp ade timenye kami kena marah bila panjat pokok..tu pun panjat senyap2.. satu ag kami wat buai sangkut kat dhn pokok..bila dh jadi buai kami main sambil nyanyi2..oh ya Allah,seronoknye waktu tuh!!
kami ni,ade waktu main kami main,waktu study kami study,waktu mkn kami mkn!! nak dbandingkan zaman skrg jauh beza,mungkin masih ade lg tp jarang dpraktikkan coz zaman budak2 dlu contohnya aku sendiri..kat umah dh ade jadual harian..
kalo waktu sekolah: pgi pegi skolah,blk skolah lps zohor g kelas mngaji sampai 4.30 ptg,lps tu bru bleh main..B4 kul 7pm kena ade d umah n dah siap mandi..kul 8 kalo ade kelas tuisyen kena pegi,kalo xde study ngan boy n yie( ikut gilir2 umah) itu harian waktu sekolah.. kalo waktu cuti mggu n cuti skolah pgi kena pegi kelas mngaji,then balik umah bleh g main kalo xde keje skolah, lps zohor g kelas mngaji lg sampai kul 4.30,then baru leh g main.seperti biasa kul 7 dh ade dlm umah.
time skolah rendah dlu,lps blk ngaji ptg biasanye aku ade aktiviti sukan kat skolah (dlu aku main hoki n olahraga,slalulah kena g latihan)..kalo ari xde latihan apalagi bersama dorg bdua la..ade je idea nak buat pe..kitorang ni kalo waktu main,mesti tak sah kalo x gaduh..maklumlah ade yg kalah,ade yg mnipu main n ssaje2 wat skitkan ati..pastu baik balik...kadang2 waktu mkn mesti mkn sama2,sama2 ajak makn kat umah..sronoknyyyyeeerrrrr waktu tuh!! kalo waktu study plak yang paling best... kalo waktu study kat umah aku byk main carrom dr study, kalo umah boy,byk main chess n kalo kat umah yie kena waspada skit coz ayah yie slalu perhatikan n ajar kami (maklumlah ayah dia cikgu...hihihi),pantang kalo ayah yie ttido n tak ajar kami,mulala kami cr peluang main kad,dam n mcm2 benda nak main coz umah yie byk pmainan..umah yie jgk best,coz mak yie slalu hidangkan makanan utk kami,study x macamne pun,mkn je lebih..hihi..kalo waktu g skolah kadang2 sama2 g skolah...
sampaila kami tgkatan 1,bmulala titik2 psahabatan kami semakin renggang.. boy ke mrsm..tggal kami berdua satu sekolah..cuma waktu cuti je kami dpt jumpa.tp tu hanya seketika coz lps pada tu boy n family dh bpindah,then yie n family bpindah n seterusnya aku sefamily pn bpindah..sumenye di lain2 tempat tp aku dgn yie slalu bjumpa coz kami sekelas..tp dlm 2thun lps tu aku n family berpindah d rumah baru kami (sekarang) bdekatan jgk ngn umah yie,tp boy jgk bjauhan dr kami sehinggalah slps spm...
start kami umur 18thun ke atas kami sama2 sambung study tp blainan institusi.. aku d uitm,yie di politeknik sultan omar, n boy d matrikulasi N9..dlm waktu study aku dpt information family yie n boy dh bpindah d tempat sama (bdekatan ngan umah kami dlu),family aku jgk jauh dr dorg..lgpun dh xleh pindah dah coz umah skrg ni umah yg direkacipta oleh abah sendri tentula abah mak syg nak pindah.. tp kitorang masih lg btanya khabar masing2..waktu ry je kami dpt jumpa sehinggalah bterusan sampai sekarang.... cuma bezanya kami dh ade kehidupan masing2..aku n yie dh bkahwin..boy,still further studynye dalam bidang perubatan.. n sekarang aku tggal d kemaman trg, yie tggl d JB n boy d KL...
aku bharap biarlah psahabatan ini biar sampai ke akhir hayat...betapa bermaknanya sebuah persahabatan kami....

27 September 2010

Raya 2010





pejam celik pejam celik dh nak abis dah bulan syawal.. hmm..bulan ogos langsung x tulis dis blog..huhuhuu.."no idea no blogging" hehehe..
Musim ry dah nak abis, so bg penutup d bulan syawal ni sedia jgklah utk blog nie..
Raya tahun ni seperti ry di tahun lps..cuma tukar baju ry baru jek..kihkihkih..
tp yang pasti ry tahun ni beraya d teratak ayahbonda.."home sweet home"...hihihi..
Dikesempatan ini i nak ucapkan Selamat Hari Raya pada semua,mohon ampun dan maaf andai tersalah n tersilap kata n perbuatan..sesungguhnya yg baik dtg dr Allah, yg sebaliknya pula dr kita sendiri..maaf zahir batin yek... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails