Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

14 July 2010

Dah Besar dah Akhtar Iman....


Smakin bsar akhtar iman smakin mjadi2 nakalnye..kadang2 ibu bleh naik hot dgn knakalannye..
mainan2 dia dr kecik sampai skrg dia bukan nak main sgt,byk wat sepah je,hobinye skrg main kreta control (pastu rosakkan) n tgk tv crite kartun.kalo duk dpn tv tgk kartun jgn hrpla org lain nak usik,tkr channel skejap dh ngamuk suh tukar blk channel astro ceria...
hmm...tp bila besar ni dh bleh d harap dh, suke tlg ibu kemaskan umah,then sepahkan blk...lipat baju, mop lantai (fhmla makna2 tsirat dsebaliknye...huhuuuu)...sabo je la..
tp paling suke tgk dia nak belajar solat,mngaji,mnulis n mbace.. kalo tgk angkat seluar nk masuk toilet tu ade la maknenye tu..bl tnye baby wat pe nak masuk toilet? dia jwb "air ayang",means nak amik air smayang..(padahal nak main air je lebih..) Then bila kuar dr toilet amik kopiah,buka sejadah then konon2 semayang..tak sampai satu minit dh sudah solat dh..then amik quran kecik bace alif ba ta... kdg2 kalo dia x tau nak wat pe,dia buka paper,konon2 bce paper la.... hmm...syukur kalo la dia besar nanti mcm ni jgk...biasanye itulah harapan ibubapa muslim,mesti maukan anak2 jadi anak yang baik,bijak n yang penting anak yg soleh... k,bbalik pd akhtar iman,sejak 2 menjak ni dia dah kuat mkn..waktu mlm (tgh2 malam) "ibu,apar..nk akan acik..." "ibu,nak iskut" "ibu,apar..." aduyai...padahal baru je sudah mkn...dhla suke tido lewat,kalo ibu ngantuk dia suh g tido,biar dia tgk tv..asyik2 tgk cite kartunnnnnnnnnnnnn....
sekarang pun dh tpengaruh ngan 'otromen' Cosmos..bila dh abis cite otromen mulalah wat psl.. ajak blawan ngan dia,dia jd otromen,ibu jd rasaksa..sakitla badan2 kalo layan dia...kalo abah balik,abah plak jd mangsa dia.abahnye pun suke mlayan dia...apalagi....lagila menjadi2..kadang2 karenah dia buat ibu kurang sabar n tlepas tangan jgk...tp itula akhtar iman, terlalu aktif!!!!
ni permainan2 dia yang kurang digunakan lagi sejak membesar.....



mula2 akhtar iman takut ngan askar ni,coz betul2 cam manusia bila dh letak bateri,gerakan tu yang buat baby takut tu...


dia paling sayang ngan unta ni coz unta ni nyanyi lagu arab...merdu je suara...hehehe..dua2 permainan di atas ni tok abah n tok umi beli kat mekah untuk cucunye 2 org (faiz n akhtar iman)..


ni mainan beli kat ekspo..ngamuk taknak balik nak jgk mainan ni,padahal main sekejap je..


bola ni kawan abah yang bagi "pak cik sedi/pakcik botok"



laptop ni plak tok abah belikan dr mekah...



mainan ni kadang2 je main n rs nak wat sepah,



wooden block n lego ni masih lg main..tp slalunye kena layan diala,kalo tak bkn nak main tp wat sepah je..



ni mainan masa kecik2,dia sukelah main susun2 masuk dlm palang...


ni mainan waktu dia nak tido,layan dia borak2...mainan ni dpt dr adiah cnderahati family day samudera penting s/b 2008



mainan plastesin ni kena ade ibu atau abah..tp wat ms ni kadang2 je wat kuar..tggu dia besar skit baru bagi main..



scooter ni roda depan dh patah dh akibat dr keterroran akhtar iman,konon2 nak baiki scooter ni..ini scooter auntie anna n uncle mat jeng bagi..


ni mainan pertama ibu n abah belikan kat akhtar iman ms dia umur 6bulan,... tp skrg jarang2 je dia main...

note: sekarang dia dah pandai bace uruf a-z tp 'overlap' lah..kalo suh ngaji,bace alif,ba,ta dh bleh dh cuma satu dua huruf je dia lupa.. kalo suh kira nombor dh ingat dr no 1-10.. kalo suh kira no. one two three sampai ten,dia akan kira tp no three n no nine slalu lupa sebut..alhamduillah,semakin hari dah semakin pandai dh...

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails