Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

28 July 2010

Backstreet Boys - Incomplete

p/s: click tajuk lagu utk ke youtube

2005

brings 1000 meanings of my life on dat time la...

now,it juz keeps on my memories...

27 July 2010

Alhamdulillah

p/s: CLICK TAJUK LAGU UTK KE YOUTUBE


disaat waktu berhenti...kosong
dimensi membutakan mata,memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri


ult li albi bissaraha (I'm opening up my heart with honesty)
hayya nab'idil karaha (Let's avoid the hated and hatred)
syakkireena a' kulli ni'ma (Let's remain thankful with what we have)
ba' ideena anil fattana (Let's avoid all lies and sins)


merenungi luar jendela,mengagumi kebesaran yang Maha Esa
ku menilai kehidupan dari sudut berbeza
tak memadai hanya kecapi rasa selesa
maukan harta yang mampu beli 1 semesta
berpesta ke pagi botol bergelimpangan
kekasih muda bukan takat berpegang tangan
harta dan jamuan nafsu tidak berkekalan
bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan
dan jangan puisi ini disalah tafsir pula
bukan berkhutbah cuma betuli diri jua
ingin hidup sempurna aset nilai berjuta,
saling tukar wanita,senyum dan mati tua
bakat dikurnia jangan disalah guna
jangan kufur nikmat yang diberi percuma
guna kelebihan untuk hikmah bersama
jagalah nama hidup penuh pementasan dan drama
ada berisi ada yang kurus,ada melencong ada yang lurus bukan semuanya tulus
ada sempuna ada kurang upaya ada yang jadi buta hanya bila sudah kaya
sebesar rumah bermula dengan sekecil bata,boleh hilang dalam sekelip mata
ucaplah alhamdulillah bukannya sukar, kerna semua nak kaya atau besar
tetap Allahuakbar!!!

jadikanlah ku tentera Fisabilillah yang tertera di kalimah harap memanduilah
entah apabila persimpangan tiba,hidup penuh rintangan harus kuhadapinya
harapku tidak terlupa diri bila gembira,dan cuma mula mencari kau disaat hiba
ku cuma manusia penuh dengan kesilapan tapi bisa membezakan cahaya dan kegelapan
tabah bila dihalangan duri onak dan cobaan
teguh bila dicobakan keruh kuasa dan perempuan
sentiasa legar diminda,dikejar dan dipinta dari zaman bermula hingga ke akhirnya
ku mengerti siapa ku tanpamu disisi dan apa guna posesi juga posisi
sementara ini cuma hanya puisi,nukilan tulisan dan bisikan isi hati
mencari keterangan,menjiwai peranan menepati pesanan janji juga saranan
alhamdulillah atas kurniaan rezeki,moga tidak terleka dalam perjalanan ini

aku yang memandang di dalam lubuk hati,mencari-cari zat rahsia yang katanya tersembunyi
aku yang melihat alam meliputi wujud menyertai lalu ku pindahkan alam ke dalam mata hati
aku hakiki,aku mengerti segala yang terjadi di langit dan di bumi
gunanya tiada fantasi, pelik dan benar,qada' dan qadar kau berilah ku kekuatan
agar dapat ku hindarkan segala kesesatan
usah kau biar nafsuku terliur dari pandangan majazi ini,
aku yang hodoh lagi hina amat benar merindui
moga cahaya lailatul tak membutakan mataku,semoga segala puji tak ku meninggi diri
moga segala janji dapat juga ku penuhi,moga dapatku hadapi tikaman dari belakang
lidah setajam pisau, ku tidak akan risau dengan cabaran sepanjang perjalanan
ku pasrah ku akur 7,8,6 Alhamdulillah Syukur...


sujudku pun takkan memuaskan inginku
'tuk hanturkan* sembah sedalam kalbu
adapun kusembahkan syukur padamu ya Allah
untuk nama,harta dan keluarga yang mencinta
dan perjalanan yang sejauh ini tertempa
alhamdulillah pilihan dan kesempatan
yang membuat hamba mengerti lebih baik makna diri
semua lebih berarti akan mudah dihayati
Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah....

Too Phat-Dua Dunia featuring Siti Nurhaliza


kenapa bercinta jika kesudahannya pasrah?
kerna bila dilamun indahnya tidak terkata
tersimpan hasrat tiada siapa yang mengerti
in memories : 2005

p/s: CLICK TAJUK LAGU UTK KE YOUTUBE.............

17 July 2010

Hazrul Nidzam - Kaulah Segalanya

Lagu ni menjadi kegemaran... mr hubby suh dgr lagu ni, katanya "lagu ni khas untuk azyu"
so dgrla lagu ni..hmm..best jgk..n harap2 cinta dan kasih sayang kami biarlah berterusan hingga ke akhir hayat..itu yang mampu ku doakan coz kita takkan tau ape yang akan tjadi pada masa akan datang.. Sume ni atas urusan Allah... Sebagai hambaNya aku mendoakan yg tbaik untuk diriku dan juga suamiku.. mendoakan biar kekal jodoh kami ke akhir hayat...amin...
P/S:CLICK TAJUK LAGU UTK KE YOUTUBE

16 July 2010

Kari Ikan Merah special....


Minggu ni tak blk hometown,mr.hubby tpaksa stanby koje... arini tak tau nak masak ape, masa on d way g sarapan kat pasar kemaman,tiba2 mr.hubby minta masakkan kari ikan merah..hmm.. okla,dah lama tak masak kari ikan merah..tak berapa minat ngan kari or yang bsantan2 sbenarnya, tp becoz of mr.hubby nak mkn lauk kari ikan merah,buat je la.... "huhuuu!! ape saje untukmu!!!...
kalo abah ade mesti abah suka jgk mkn lauk kari ikan merah nih...huh,rindu sama abah mak!!!..
hmm..ok ok... arini nak share masakan "lauk kari ikan merah special" (special ker..???) ala2 azyu..(ikut resipi air tangan ibuku tsayang.......)
k... sediakan bahan2 seperti :

*minyak masak
*sebiji bwg besar,3ulas bawang putih,2ulas bwg merah(dhiris halus2)
*1 sudu teh biji sawi
*sedikit belacan
*air asam jawa
*gula melaka (org trg pggil 'nisan' je..)
*santan pekat
*daun kari
*serbuk kari ikan Adabi
*ikan merah seekor
*bendi


bwg2 yang telah dihiriskan,daun kari,belacan n biji sawi..


serbuk kari dbancuh untuk dijadikan pes


ikan merah....


memula: pnskan minyak masak,then tumiskan bwg2 yg telah dhiris bersama daun kari,biji sawi n sedikit belacan.biarkan sampai kekuningan n naik aroma...then, masukkan bancuhan pes kari ..tumis sampai minyak pecah..
lps tu masukkan sedikit air, then air asam jawa...kacau....... biarkan sampai mendidih...
kemudiannye,masukkan santan pekat,kacau slow2..diiringi dengan memasukkan 'nisan' skit je (bg rs manis skit),garam.....


then barulah masukkan ikan merah,kemudian bendi....tak lama kemudian masukkan sedikit perasa knorrrrrr.......

blehla dihidangkan......

14 July 2010

Dah Besar dah Akhtar Iman....


Smakin bsar akhtar iman smakin mjadi2 nakalnye..kadang2 ibu bleh naik hot dgn knakalannye..
mainan2 dia dr kecik sampai skrg dia bukan nak main sgt,byk wat sepah je,hobinye skrg main kreta control (pastu rosakkan) n tgk tv crite kartun.kalo duk dpn tv tgk kartun jgn hrpla org lain nak usik,tkr channel skejap dh ngamuk suh tukar blk channel astro ceria...
hmm...tp bila besar ni dh bleh d harap dh, suke tlg ibu kemaskan umah,then sepahkan blk...lipat baju, mop lantai (fhmla makna2 tsirat dsebaliknye...huhuuuu)...sabo je la..
tp paling suke tgk dia nak belajar solat,mngaji,mnulis n mbace.. kalo tgk angkat seluar nk masuk toilet tu ade la maknenye tu..bl tnye baby wat pe nak masuk toilet? dia jwb "air ayang",means nak amik air smayang..(padahal nak main air je lebih..) Then bila kuar dr toilet amik kopiah,buka sejadah then konon2 semayang..tak sampai satu minit dh sudah solat dh..then amik quran kecik bace alif ba ta... kdg2 kalo dia x tau nak wat pe,dia buka paper,konon2 bce paper la.... hmm...syukur kalo la dia besar nanti mcm ni jgk...biasanye itulah harapan ibubapa muslim,mesti maukan anak2 jadi anak yang baik,bijak n yang penting anak yg soleh... k,bbalik pd akhtar iman,sejak 2 menjak ni dia dah kuat mkn..waktu mlm (tgh2 malam) "ibu,apar..nk akan acik..." "ibu,nak iskut" "ibu,apar..." aduyai...padahal baru je sudah mkn...dhla suke tido lewat,kalo ibu ngantuk dia suh g tido,biar dia tgk tv..asyik2 tgk cite kartunnnnnnnnnnnnn....
sekarang pun dh tpengaruh ngan 'otromen' Cosmos..bila dh abis cite otromen mulalah wat psl.. ajak blawan ngan dia,dia jd otromen,ibu jd rasaksa..sakitla badan2 kalo layan dia...kalo abah balik,abah plak jd mangsa dia.abahnye pun suke mlayan dia...apalagi....lagila menjadi2..kadang2 karenah dia buat ibu kurang sabar n tlepas tangan jgk...tp itula akhtar iman, terlalu aktif!!!!
ni permainan2 dia yang kurang digunakan lagi sejak membesar.....



mula2 akhtar iman takut ngan askar ni,coz betul2 cam manusia bila dh letak bateri,gerakan tu yang buat baby takut tu...


dia paling sayang ngan unta ni coz unta ni nyanyi lagu arab...merdu je suara...hehehe..dua2 permainan di atas ni tok abah n tok umi beli kat mekah untuk cucunye 2 org (faiz n akhtar iman)..


ni mainan beli kat ekspo..ngamuk taknak balik nak jgk mainan ni,padahal main sekejap je..


bola ni kawan abah yang bagi "pak cik sedi/pakcik botok"



laptop ni plak tok abah belikan dr mekah...



mainan ni kadang2 je main n rs nak wat sepah,



wooden block n lego ni masih lg main..tp slalunye kena layan diala,kalo tak bkn nak main tp wat sepah je..



ni mainan masa kecik2,dia sukelah main susun2 masuk dlm palang...


ni mainan waktu dia nak tido,layan dia borak2...mainan ni dpt dr adiah cnderahati family day samudera penting s/b 2008



mainan plastesin ni kena ade ibu atau abah..tp wat ms ni kadang2 je wat kuar..tggu dia besar skit baru bagi main..



scooter ni roda depan dh patah dh akibat dr keterroran akhtar iman,konon2 nak baiki scooter ni..ini scooter auntie anna n uncle mat jeng bagi..


ni mainan pertama ibu n abah belikan kat akhtar iman ms dia umur 6bulan,... tp skrg jarang2 je dia main...

note: sekarang dia dah pandai bace uruf a-z tp 'overlap' lah..kalo suh ngaji,bace alif,ba,ta dh bleh dh cuma satu dua huruf je dia lupa.. kalo suh kira nombor dh ingat dr no 1-10.. kalo suh kira no. one two three sampai ten,dia akan kira tp no three n no nine slalu lupa sebut..alhamduillah,semakin hari dah semakin pandai dh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails