Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

27 January 2010

Disebalik Musibah…


Musibah , manusia tidak terlepas dari di timpa musibah seprti hilang pekerjaan , kematian org yg di sayang , di ceraikan ,kemiskinan dan berbagai lagi musibah yang ada.Ramai yg megeluh seolah2 nasib tidak menyebelahi mereka dan Tuhan seakan2 tidak adil terhadap mereka. Sedar lah wahai teman jika kita di timpa musibah sebenarnya kita mendapat TAUFIK dan Hidayah ALLAH swt dan ketahuilah kita di duga hanya untuk menerima ganjaran Pahala yg berlipat ganda .

Firman ALLAH SWT :
' Iaitu orang-orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan:"Sesungguhnya kami adalah milik ALLAH dan kepadaNYA kami kembali."Mereka itulah mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhannya,dan mereka ialah orang2 yang dapat petujuk" ( AL BAQARAH :156-157)

Hadith Rasulullah SAW " Apapun yang menimpa diri seseorang mukmin dari kepayahan ,kesusahan dan apapun keresahan yang dirasakannya,melainkan ALLAH akan menghapuskan sebahagian dari keburukan keburukannya(dosa) " (hadith riwayat Bukhari dan Muslim )

Diduga ,di uji ... bila kita terima ujian dgn penuh kesabaran dan berusaha untuk mengatasinya ..alangkah seronoknya di beri pahala ... manfaatnya bukan didunia tetapi dapat membantu kita di akhirat kelak .... .

Firman ALLAH SWT :
'Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan saja mengata :"Kami telah beriman"sedangkan tidak diuji terlebih dahulu?Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang orang sebelum mereka,maka sesungguhnya ALLAH mengetahui orang orang yang benar dan sesungguhnya ALLAH mengetahui orang orang yang dusta' (AL -ANKABUT : 2-3 )

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails