Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

20 December 2010

Mishary Rashid - Adfaita (NEW 2009)

16 December 2010

ALWAYS BE THERE Maher Zain (my 2nd video)

14 December 2010

FOR THE REST OF MY LIFE_2



akhirnya dapat jgk buat video ni!! alhamdulillah... ni Bcoz mr.hubby suka sgt dgr lagu ni..kejap2 lagu ni,kejap2 lagu ni...katanya lagu ni dedicate to me..aku pun sama jwb dedicate dis song juz for him too!!! harap2 xbrubah la sampai akhir hayat.sume org mahukan yg tbaik dlm khidupan kan,sume tu atas urusan Allah..yg penting skrg hati ini tetap padanya..insyaallah..

actually kitorang sama je..dari ke ayah,ibu sampaila ke anak...hmm..akhtar iman kalo dgr je lagu2 maher zain mulalah nak nyanyi,samalah ngan abahnya... kami ni peminat setia Maher Zain..sume lagu2nya kami suke..stiap kali kalo dlm pjalanan balik kg,or blk kmmn we all dgr lagu maher zain..x puas dgr..siap bleh hafal lg lyrics..kihkihkih.. Maher zain punya lyrics betul2 mnyentuh perasaan n buat kita rs "insaf n sedar diri" Kita ni siapa,Hidup d muka bumi ni utk ape,n d most important thing is sume ini adalah untuk Allah..Tuhan yg mciptakan kita.. Ada lagi masa utk kita btaubat selagi matahari xterbit dr barat,n slagi kita ade pluang tu.. (nasihat utk dr sendr juga)...jd,try bykkan beramal untuk bekalan ke sana nanti yg bleh mbantu kita..insyaallah...

Ni actually my first testing tuk wat video through Utube...alhamdulillah , menjadi akhirnya..next time bleh wat lg..hihihi..

Btw,relaxs2kan diri sambil melayan dis video...hihihi..;)


Note: video ni saje je buat unlisted d youtube,so melalui blog ni je bleh tgk trus 2 youtube.. xleh letak kat public d youtube coz ni juz for me n my sweetheart je...;).. lgpun kami ni bukn artis! ngeh ngeh ngeh!!!

29 November 2010

Laksa Penang special!!


Hmm...special la sgt!!hihihihi...
Satu hari d pagi ahad.....
Tetiba my mum in law tringin nak mkn lakse penang,
dia dh beli laksa dh pun,kuahnye je x lg..
She told me she bought lakse n want 2 eat lakse penang!
adushh!! camne ek.. gabra giler aku coz aku xpenah wat lakse penang!
tp alhamdulillah last minutes aku tringatkan mak kwn aku yg memg terror wat lakse penang n lakse penang dialah terbest yg pernah aku raser!!..
pe lagi,aku trus msg dia minta resepi..alhamdulillah ade respon! dia pun bg la resepi maknye..
aku pun ikutla resepi yg dberikn!
Fuh!!alhamdulillah menjadi!!! my mum in law yg aku call her "cik" kate ok,sedap!!
siap tambah 2,3 x mkn laksa penang!! then mr.hubby pun kate hmm delicious!!!! lgila aku kembang idung..
sronok tgk dorang mkn ape yg aku masak!!
Thanks to along sedi coz bg resepi!!


cara membuatnye mengikut tuan punya resepi adalah seperti brikut..(ayat skima!!):
Bahan A:
laksa
telur rebus
salad dihiris
limau nipis
timun
bwg merah (dihiris halus2)

Bahan B:
Bunga Kantan
cili idup halus
cili kering mesin
belacan
ikan rebus 2ekor(amik isi ikan sahaja)
asam keping
daun kesom
untuk bahan B : memula,masukkan air n cili mesin,bunga kantan,daun kesom,belacan n asam keping..gaulkan... then mesin isi ikan bersama cili idup kecil n terus masukkan dalam periuk..then jgn lupa sdikit garam n perasa knor sesedap rasa...siap! n bleh dihidangkan..




15 November 2010

BETUL KE NIH????

BISNES DaRi RUMAH!!!
separuh atau sepenuh masa
PENDAPATAN HINGGA 10X GANDA DLM MS 30 HARI!!

Pengalaman dan kemahiran tidak diperlukan
Tiada risiko kegagalan
Modal kecil,pulangan lumayan berterusan
Latihan & bimbingan diberi percuma!!
Pakej 2 keuntungan
  • rm 150 rm 1500
  • rm 450 rm 4360
  • rm 900 rm 8680
  • rm 2500 rm 22650
p/s: contoh shj...kalo tunjukkan yg sebenar kan, nanti tutup bisnes org kan..

sekadar sebuah cerita n peringatan :
pernah dapat camni tak?? kalo tak penah mayB sampai masa dptla tu,kalo x pun takpe... Ni kami nak kongsi pengalaman kami yg penah dpt promosi camni..mula2 excited sgt2 coz ada antara kwn kami tlh join dat!! n dorang tunjuk la bukti yg dorang betul2 dpt..kami? excited sgt sbb cam nak join je,sapa xnak dpt camni kan? masuk rm 150 dapat rm1500..fuh,sapa xnak? tak pyh wat ape2 pun,tp kalo nak dpt byk lg ajak kwn2 join bwh kita.. fuh,mmg excitedlah!!
Mula2 fikir nak join,tapi mr.hubby tanya "percaya ke mende2 camni?" bukan ape dh tgk bukti kwn dh dpt,mestila rs cam nak jugakkan? mr.hubby tanya lagi "syg pcaya ke?"..aku jawab ntahla,tp tgk si "A" dpt btul2 bang...xkan dia tipu kot... mr.hubby tanya lagi "pelaburan ke mana ek?" aku..."hmmm..ntahla bang,kalo fikir2kan x logik jugak kalo sng2 dpt..hmmm..." secara kebetulan kami sdg menonton soal jwb agama...(mungkin tuhan nk bg petunjuk pd kami..) mngenai perkara promosi2 di atas..
kami sama2 tgk n dgr dgn teliti...Lpas abis program tv tsebut,kami sama2 bincang...
"abg,betul jgk ek apa ustaz kate,kalo kita ikut je tawaran tu..ye,mungkin kita dpt keuntungan tersebut,tp halal kah?" mr.hubby," tu la yang,halal kah? pelaburan yg kita tak tau ke mana salurannye,halal ke haram.. ye,dorang senang kate pelaburan ni halal,tp xde bukti2,juz tunjuk bukti dpt duit je adelah..nak kata pelaburan hartanah,takkan sng2 dpt terus dlm ms sebulan n belum tentu lg jgk pelaburan hartanah tu halal..yang,sblum kita meneruskan niat kita ni,fkir masak2 yang..kalo kita dpt duit yg tak berkat,maka rosaklah kehidupan n keturunan kita" aku jawab.."hmmm..betul kate abg, hal ni kita tak tau keuntungan ni dr mane,dr segi fizikal mmg nampak best je kwn2 dpt duit tu,sng2 je dptkan?..dr segi mental tu la kena fikir byk2 saluran betul ke tak..
mr.hubby pun membuat keputusan " xpelah yang,kita x yah joinla,bsyukurla atas rezki yg ade,takpe kita usaha dpt rezki biar care yg halal,itu urusan Allah nak bg kita rezki cpt or lambat..jgn bimbang yang,rezki kan di tanganNya,kita usaha dgn cara yg btul.. yang kena ingt lebih2 lagi di akhir zaman macam2 jenis manusia, di akhir zaman ni ramai manusia mencari kekayaan tp tidak fkir saluran tu halal or tak,janji dpt duit,bleh kaya cepat n janji dpt kenyang dah cukup..kalo nampak tak halal pun dorang menghalalkan jgk,dh xde kpl otak dorang erti halal haram,janji masuk perut..so,kita tak pyh ikutla yang mcm tu yek,kitakan org islam,ade hukum hakamnye,kalo sah2 kita rasa was was mngenai ni,confirm kita xbleh buat..tul tak?" aku pun jawab " hmmm...btul la tu bang,xpelah bang,xpayah join la bang,dh was was dah..hihihii... macam ustaz tu katelah 'rezeki yang halal membentuk jiwa yg suci pada kita n anak2 dan juga keberkatan idup kita..rezki yg halal juga sebenarnye bleh mhapuskan dosa kita'
akhirnya kami decided yg kami xkan join promosi di atas,xpela x cepat kaya pun janji biar dpt rezki yg halal..Kaya cepat atau lambat seseorang tu adalah urusan Allah semata2,janji cari rezki yang halal...amin......



13 November 2010

Makan2 weekend...

Mggu ni x blk H'town..so need 2 find an idea utk dmasak... minggu ni (jumaat n sabtu) i'm juz cooked yg simple aje...xpe,janji mr.hubby knyang n puas ati..kihkihkih...

Friday: juz masak nasi
lauk : asam pedas ikan tenggiri
greng ikan tenggiri
goreng sayur campur (kegemaran akhtar iman..)
ulam: jantung pisang,ulam pegaga n timun kecil
N semestinye ada BUDU...hmmm...yum yum!!





Saturday: nasi minyak planta
lauk : tumis ikan n sambal sotong n juga telur 
mr.hubby demam arini,tp mkn tetap selera...syukur alhamdulillah...amin......

wow! nasi lemak sardin!!

menu untuk arini (khamis 11n0v10) nasi lemak ikan sardin je...



kalo wat menu ni senang je,lauk sardin tu beli je la sardin.pastu masak smula,..B4 masak sediakan bahan spt bwg putih n merah yg dihiris nipis,sos cili,sos tiram..mula2 panaskn myk then masukkan semua bhn2 di atas,then bila dh naik bau campur ngan sos sardin (telah asingkan ikan n sos)..pastu masukkan perasa knorr sesedap rs.. hmm..baru masukkan ikan..then siap..
sambal bilis plak cuma goreng bilis sampai garing then tumis sambal bilis..siap..sedia utk dmakan..hihihihi


12 November 2010

kesian Anak Ibu..............

Akhtar iman start selsema sejak blk dr hmtown,ksian...tu la,ngamuk n nangis bpanjangn sepanjang pjalanan pulang ke kemaman..ngamuk coz xmo blk,nk duk umAh tok abah..ms nk blk abah tpakse masuk skejap dlm kete,nk pujuk dia msuk jgk dlm kete..bila abah kuor n kami start jln je dia trus ngamuk nk ikut tok abahnye... slalu camtu! asal pulang kg je,mesti buat hal..kalo nak pegi umah tok abah ngamuk xnak ikut..tp,bila sampai je umah tok abah,nmpk tok abah trus diam n pegi kat tok abah..pastu bila nak pegi umah tokki plak ngamuk xnk ikut,bila sampai umah tokki pandai plak diam n trus g kat tokki..eeee...kadang2 naik geram ibu dbuatnye..sakit ati sbb asyik ngamuk dlm kete,bising!kalo nak blk kemaman je mesti wat hal..ngamuk kadang2 sampai kemaman...
hmm...dsbbkan ngamuk la dia start selsema,esoknye demam n diikuti kedatangn "cik athma"..mungkin lama dh dia x demam..rs2nye last dia demam cam gini ptghn bln 6..dat means 4bln lbh dia x dmm..dlm ms x dmm tu ade jgk dia nmpk x brape nk sihat,tp bl mkn ubt trus ok..tp mggu ni je teruk skit..paling takut kalo dia lelah..
minggu ni g klinik,doktor tpakse sedut coz takut dlm keadaan musim cuaca yg x menentu..hmm...alhamdulillah ,ari selase dh nmpk dia ok skit..ari rabu ok spenuhnye n start ke hyper aktifannye..hihihiii...alhamdulillah...










18 October 2010

Mr.hubby's besday

smlm besday mr.hubby,sambut? biasa2 aje coz waktu ari keje,tggu postpone ke ari lain..hihihi.. Hadiah? rahsiaaaa.........kihkihkih...
sampai umah,kemaman (balik dr kg) dlm kul 8 lebih,trus g mkn mlm n ke klinik coz rs cam nak demam,(kena sediakan payung sblm ujan..hihihi,ubat dh abis jd nak xnk kena ke klinik jgk)then trus blk umah... sambil2 tgk tv till kul 12....jeng jeng jeng...


tetiba hset mr.hubby bbunyi.. tutt!! tutt!! (me? dlm toilet..hihihi)

msg inbox dr aku:
Selamat hr jadi SYG!! smoga abg pjg umo,dmurahkn rezki n smoga ikatan pkahwinan kita bkekalan hgg ke akhir hayat..amin..peluk cium utk abg! Mmmmuah!! Love U So much my sweetheart!!
then msg aku plak bbunyi..
msg inbox fr mr.hubby:
Thanks syG...MMMuuuaahh...karang dlm bilik air ke...
aku kuar dr toilet sambil sengih2...kihkihkih...



13 October 2010

© Maher Zain - For the Rest of My Life

khas utkmu suamiku....



I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife(husband) and my friend and my strength
And I pray we`re together in janna
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
In front of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

09 October 2010

Kailan Mashroom stew ngan udang


Posted by Picasa
Bahan2 sudah tersedia di atas, kita mulakan dengan panaskan myk,then goreng bawang putih. Then masukkan udang....kemudian masukkan cendawan2,masukkan air..Then masukkan sos tiram,kemudian masukkan lagi air,pastu letakkan lada sulah,tepung jagung,perasa knorr.akhir skali letak kan telur...siap!!!

Hanger Tudung


hmm..tak rugi beli hanger tudung dr kawan,kawan promote trus je nak coz dh tau tudung banyak,mmg mencari pun hanger tudung ni...fuh,puas ati rasenye.. nak kena beli lagi nih coz ade lagi tudung yg tlipat..kalo ade hanger sng skit nak pilih coz nampak sume kat ctu..hehe...







akhtar iman growing up...


akhtar iman is growing up too fast!!...pejam celik pejam celik 2day dh masuk 2 thun 8bulan dah..
and stiap saat dia mbesar dpn mata..
yes,my boy is growin' up so quickly! he can handle himself so well now..
nape aku kate camtu? becoz dia mmg dah besar,apa yg aku suh kadang2 dia buat dek je..
alwez had made me lost temper n out of control bl dia x dgr kate..hehe..tp i'm enjoy with my boy,since i'm staying @home takin' care of him full time,we spent 24 hrs 2gether. cr idea nk wat aktivt ape ngan dia n tgk ape yg dia bleh buat..
akhtar iman ni.... he luv 2 watch ultraman,wonderpets,conan,hagemaru,n tvIQ.. sambil2 tgk tv sambil2 main mainan dia;build wooden blocks,lego,conteng2 buku...hmm...he also luv outdoor,kalo hr mggu x blk kg,kami bw dia g playground or ke pantai mandi manda (biasanye dia n abah dia je yg mandi pantai...i tukang tgk,n main2 air je... hihihi)..tak pun g jalan2 amik angin mane2 aje abah dia bwk...yang penting akhtar iman hepi!!


Posted by Picasa
ni la sebahagian drpd aktiviti2 akhtar iman..

inilah akhtar iman :
* susahnye nak bg dia tido bila tiba waktu mlm,slalu tido lewat,asyik kena paksa tido je..bila dh kena paksa,nangisla jwbnye..
* dah pandai snap gambar..sesuka hati sesedap rase je senyap2 amik hset ibu amik gambar dia n gambar2 around him..kalo snyap duk dlm bilik kunci pintu tu ye latu,samada 'uk uk' or main hset ibu...
* every morning,he woke up,mesti pegi dpn tv then "ibu,buka tv"...bila on," ibu nak cu tol"...
*suka main air,pantang kalo suh basuh tgn,lps basuh tgn ade je alasan dia nak main air,yg penting bleh main air...alasan paling kukuh konon2,nak amik air semayang..
* creative writings on the painted walls!! bukan tu aje,kat tv pun jadi mangsa!!!
*dh pandai gosok gg sendr
*dah pandai counting number 1-10,n stiap kali nak simpan mainan dia mesti kena kira dlu,balik2 one,two,three sampai ten...x pun 1,2,3 sampai 10.
*dh pandai kenal alif,ba,ta walaupun tunggang langgang sampai ya,sama jg knl huruf Abc..
* sume buku dia nk bace,bace plak mcm sdg mngaji..
*skrg dh pandai lawan cakap ibu,kalo ibu kata tidak,dia jawab "xpe,akta iman simpan","xpayah simpan mainan".. kdg2 kalo abah nak kuar jumpa kwn,akhtar iman "xpayah jupe kwn,akta iman kan ade.."sume xpyh..
*kalo ibu or abah wat2 mrajuk,akhtar iman "jgn nangis,akhtar iman kan ade,dah dah jgn ngis yek"
*kalo mngamuk x ingt dunia





02 October 2010

mee hokkien



hmmm...biasanya hr mggu kalo x balik kena masak lain hidangan la...arini masak mee hokkien ala2 azyu punya..mehla kalo nak cuba..hihihii

bahan tsedia diatas,cuma tambahkn:
mee kuning
2ulas bwg putih
ayam di potong kecik2

k, first celur mee kuning,then toskan..Tumis bwg putih,masukkan udang n sotong..msk selama seminit,
masukkan air rebusan ayam... then masukkan la cendawan n sume tu beserta ayam..kacau
masak selama 6minit n masukkan tepung jagung,kacau hgg pekat.
then tmbahkn garam skit n perasa knor sesedap rase..last skali masukkan telur.....
pastu tuangkan atas mee tadi.... SIAP!!

29 September 2010

D meaning of frenship - part one


dr kiri: boy,yu n pic yie akan d upload coming soon coz dis time xde lagi la pic dia...


Tiba2 tringat kwn2 baikku masa budak2 dlu..

yeah,arini aku nak story 'bout frenship...ye,frenship...tp 4 dis part aku juz nak story 'bout frenship aku ms aku budak2 dlu...
hmmm...it's begin from 2 little boys n a little girl...
name bdk2 ni azyuliza (nama manja: yu/ayu), mohd fadhli (nama manje: yie) n ahmad nasrizal (nama manja: boy)..
ms kecik2 dlu,3 sahabat ni mmg akrab..main sama2,mkn sama2 n study pun sama2..
k,kita start dr budak bernama yie dlu..
name: mohd fadhli,lahir bulan november, paling nakal dr kitorg..hihihi..dia ni kalo ade sedare mare dtg umah trus x tegur kitorg,tp kalo sedare mare dia pulang,kitorgla dia cari... hobi dia ms kecik2 dlu suka main mainan cam robot,carrom,chess n dam n suka buli boy..hihi..
budak yg bernama ahmad nasrizal plak,lahir bulan oktober, baik pun dia nakal pun dia..ade 2 watak..tp selalu kena buli dek yie n ayu..tp dia still maintain je,kena buli pun dia ok,n dia seorg yg selamber,jenis x kesah...hobi dia, seingat akula suka main chess,carrom,n dam n pekenakan org jgk...
hmm..yang bernama azyuliza ni, lahir bulan jun,nakal la jugak,mcm tomboy tp tomboy ayu gitu..ceh!, antara bertiga ni ayu la yg paling aktif bsukan kat skolah..hihihi..hobi ms kecik2 dlu, sama je ngan dorang berdua,suka main chess,carrom n dam..satu agi kitorang bertiga suka main card cartoon (setiap kad ade power,sapa punya power plg tggi dia menang n dapat kumpul kad byk2) n satu agi main daun terup,(yg paling kuat menipu main, boy la...hahaha)
begitula dorang btiga...
ms zamn budak2 dlu selain kami bertiga,ade lagi kawan2 kitorng bjiran,tp tak kwn sgt la..cuma kwn ngan adik bradik aku,adik bradik boy n yie(yie ni ank tunggal ms tu,skrg dh ade adik (adik sepupu) yg tinggal ngan parent dia)..tp yg pasti kami bertiga mmg akrab..
dlu ms budak2,selain main chess,dam,carrom kami jgk x ketinggalan main mainan zaman bdk2 parents kitorg cam main ting ting,sembunyi2,baling bola,umah2 n macam2la...paling2 best panjat pokok!!dlu ms duk kat tepi pantai (sekarang dah jd kawasan masjid terapung) selalu panjat pokok rhu,pokok belimbing n pokok jambu...tringat dat time mmg seronok!! tp ade timenye kami kena marah bila panjat pokok..tu pun panjat senyap2.. satu ag kami wat buai sangkut kat dhn pokok..bila dh jadi buai kami main sambil nyanyi2..oh ya Allah,seronoknye waktu tuh!!
kami ni,ade waktu main kami main,waktu study kami study,waktu mkn kami mkn!! nak dbandingkan zaman skrg jauh beza,mungkin masih ade lg tp jarang dpraktikkan coz zaman budak2 dlu contohnya aku sendiri..kat umah dh ade jadual harian..
kalo waktu sekolah: pgi pegi skolah,blk skolah lps zohor g kelas mngaji sampai 4.30 ptg,lps tu bru bleh main..B4 kul 7pm kena ade d umah n dah siap mandi..kul 8 kalo ade kelas tuisyen kena pegi,kalo xde study ngan boy n yie( ikut gilir2 umah) itu harian waktu sekolah.. kalo waktu cuti mggu n cuti skolah pgi kena pegi kelas mngaji,then balik umah bleh g main kalo xde keje skolah, lps zohor g kelas mngaji lg sampai kul 4.30,then baru leh g main.seperti biasa kul 7 dh ade dlm umah.
time skolah rendah dlu,lps blk ngaji ptg biasanye aku ade aktiviti sukan kat skolah (dlu aku main hoki n olahraga,slalulah kena g latihan)..kalo ari xde latihan apalagi bersama dorg bdua la..ade je idea nak buat pe..kitorang ni kalo waktu main,mesti tak sah kalo x gaduh..maklumlah ade yg kalah,ade yg mnipu main n ssaje2 wat skitkan ati..pastu baik balik...kadang2 waktu mkn mesti mkn sama2,sama2 ajak makn kat umah..sronoknyyyyeeerrrrr waktu tuh!! kalo waktu study plak yang paling best... kalo waktu study kat umah aku byk main carrom dr study, kalo umah boy,byk main chess n kalo kat umah yie kena waspada skit coz ayah yie slalu perhatikan n ajar kami (maklumlah ayah dia cikgu...hihihi),pantang kalo ayah yie ttido n tak ajar kami,mulala kami cr peluang main kad,dam n mcm2 benda nak main coz umah yie byk pmainan..umah yie jgk best,coz mak yie slalu hidangkan makanan utk kami,study x macamne pun,mkn je lebih..hihi..kalo waktu g skolah kadang2 sama2 g skolah...
sampaila kami tgkatan 1,bmulala titik2 psahabatan kami semakin renggang.. boy ke mrsm..tggal kami berdua satu sekolah..cuma waktu cuti je kami dpt jumpa.tp tu hanya seketika coz lps pada tu boy n family dh bpindah,then yie n family bpindah n seterusnya aku sefamily pn bpindah..sumenye di lain2 tempat tp aku dgn yie slalu bjumpa coz kami sekelas..tp dlm 2thun lps tu aku n family berpindah d rumah baru kami (sekarang) bdekatan jgk ngn umah yie,tp boy jgk bjauhan dr kami sehinggalah slps spm...
start kami umur 18thun ke atas kami sama2 sambung study tp blainan institusi.. aku d uitm,yie di politeknik sultan omar, n boy d matrikulasi N9..dlm waktu study aku dpt information family yie n boy dh bpindah d tempat sama (bdekatan ngan umah kami dlu),family aku jgk jauh dr dorg..lgpun dh xleh pindah dah coz umah skrg ni umah yg direkacipta oleh abah sendri tentula abah mak syg nak pindah.. tp kitorang masih lg btanya khabar masing2..waktu ry je kami dpt jumpa sehinggalah bterusan sampai sekarang.... cuma bezanya kami dh ade kehidupan masing2..aku n yie dh bkahwin..boy,still further studynye dalam bidang perubatan.. n sekarang aku tggal d kemaman trg, yie tggl d JB n boy d KL...
aku bharap biarlah psahabatan ini biar sampai ke akhir hayat...betapa bermaknanya sebuah persahabatan kami....

27 September 2010

Raya 2010





pejam celik pejam celik dh nak abis dah bulan syawal.. hmm..bulan ogos langsung x tulis dis blog..huhuhuu.."no idea no blogging" hehehe..
Musim ry dah nak abis, so bg penutup d bulan syawal ni sedia jgklah utk blog nie..
Raya tahun ni seperti ry di tahun lps..cuma tukar baju ry baru jek..kihkihkih..
tp yang pasti ry tahun ni beraya d teratak ayahbonda.."home sweet home"...hihihi..
Dikesempatan ini i nak ucapkan Selamat Hari Raya pada semua,mohon ampun dan maaf andai tersalah n tersilap kata n perbuatan..sesungguhnya yg baik dtg dr Allah, yg sebaliknya pula dr kita sendiri..maaf zahir batin yek... :)

28 July 2010

Backstreet Boys - Incomplete

p/s: click tajuk lagu utk ke youtube

2005

brings 1000 meanings of my life on dat time la...

now,it juz keeps on my memories...

27 July 2010

Alhamdulillah

p/s: CLICK TAJUK LAGU UTK KE YOUTUBE


disaat waktu berhenti...kosong
dimensi membutakan mata,memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri


ult li albi bissaraha (I'm opening up my heart with honesty)
hayya nab'idil karaha (Let's avoid the hated and hatred)
syakkireena a' kulli ni'ma (Let's remain thankful with what we have)
ba' ideena anil fattana (Let's avoid all lies and sins)


merenungi luar jendela,mengagumi kebesaran yang Maha Esa
ku menilai kehidupan dari sudut berbeza
tak memadai hanya kecapi rasa selesa
maukan harta yang mampu beli 1 semesta
berpesta ke pagi botol bergelimpangan
kekasih muda bukan takat berpegang tangan
harta dan jamuan nafsu tidak berkekalan
bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan
dan jangan puisi ini disalah tafsir pula
bukan berkhutbah cuma betuli diri jua
ingin hidup sempurna aset nilai berjuta,
saling tukar wanita,senyum dan mati tua
bakat dikurnia jangan disalah guna
jangan kufur nikmat yang diberi percuma
guna kelebihan untuk hikmah bersama
jagalah nama hidup penuh pementasan dan drama
ada berisi ada yang kurus,ada melencong ada yang lurus bukan semuanya tulus
ada sempuna ada kurang upaya ada yang jadi buta hanya bila sudah kaya
sebesar rumah bermula dengan sekecil bata,boleh hilang dalam sekelip mata
ucaplah alhamdulillah bukannya sukar, kerna semua nak kaya atau besar
tetap Allahuakbar!!!

jadikanlah ku tentera Fisabilillah yang tertera di kalimah harap memanduilah
entah apabila persimpangan tiba,hidup penuh rintangan harus kuhadapinya
harapku tidak terlupa diri bila gembira,dan cuma mula mencari kau disaat hiba
ku cuma manusia penuh dengan kesilapan tapi bisa membezakan cahaya dan kegelapan
tabah bila dihalangan duri onak dan cobaan
teguh bila dicobakan keruh kuasa dan perempuan
sentiasa legar diminda,dikejar dan dipinta dari zaman bermula hingga ke akhirnya
ku mengerti siapa ku tanpamu disisi dan apa guna posesi juga posisi
sementara ini cuma hanya puisi,nukilan tulisan dan bisikan isi hati
mencari keterangan,menjiwai peranan menepati pesanan janji juga saranan
alhamdulillah atas kurniaan rezeki,moga tidak terleka dalam perjalanan ini

aku yang memandang di dalam lubuk hati,mencari-cari zat rahsia yang katanya tersembunyi
aku yang melihat alam meliputi wujud menyertai lalu ku pindahkan alam ke dalam mata hati
aku hakiki,aku mengerti segala yang terjadi di langit dan di bumi
gunanya tiada fantasi, pelik dan benar,qada' dan qadar kau berilah ku kekuatan
agar dapat ku hindarkan segala kesesatan
usah kau biar nafsuku terliur dari pandangan majazi ini,
aku yang hodoh lagi hina amat benar merindui
moga cahaya lailatul tak membutakan mataku,semoga segala puji tak ku meninggi diri
moga segala janji dapat juga ku penuhi,moga dapatku hadapi tikaman dari belakang
lidah setajam pisau, ku tidak akan risau dengan cabaran sepanjang perjalanan
ku pasrah ku akur 7,8,6 Alhamdulillah Syukur...


sujudku pun takkan memuaskan inginku
'tuk hanturkan* sembah sedalam kalbu
adapun kusembahkan syukur padamu ya Allah
untuk nama,harta dan keluarga yang mencinta
dan perjalanan yang sejauh ini tertempa
alhamdulillah pilihan dan kesempatan
yang membuat hamba mengerti lebih baik makna diri
semua lebih berarti akan mudah dihayati
Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah....

Too Phat-Dua Dunia featuring Siti Nurhaliza


kenapa bercinta jika kesudahannya pasrah?
kerna bila dilamun indahnya tidak terkata
tersimpan hasrat tiada siapa yang mengerti
in memories : 2005

p/s: CLICK TAJUK LAGU UTK KE YOUTUBE.............

17 July 2010

Hazrul Nidzam - Kaulah Segalanya

Lagu ni menjadi kegemaran... mr hubby suh dgr lagu ni, katanya "lagu ni khas untuk azyu"
so dgrla lagu ni..hmm..best jgk..n harap2 cinta dan kasih sayang kami biarlah berterusan hingga ke akhir hayat..itu yang mampu ku doakan coz kita takkan tau ape yang akan tjadi pada masa akan datang.. Sume ni atas urusan Allah... Sebagai hambaNya aku mendoakan yg tbaik untuk diriku dan juga suamiku.. mendoakan biar kekal jodoh kami ke akhir hayat...amin...
P/S:CLICK TAJUK LAGU UTK KE YOUTUBE

16 July 2010

Kari Ikan Merah special....


Minggu ni tak blk hometown,mr.hubby tpaksa stanby koje... arini tak tau nak masak ape, masa on d way g sarapan kat pasar kemaman,tiba2 mr.hubby minta masakkan kari ikan merah..hmm.. okla,dah lama tak masak kari ikan merah..tak berapa minat ngan kari or yang bsantan2 sbenarnya, tp becoz of mr.hubby nak mkn lauk kari ikan merah,buat je la.... "huhuuu!! ape saje untukmu!!!...
kalo abah ade mesti abah suka jgk mkn lauk kari ikan merah nih...huh,rindu sama abah mak!!!..
hmm..ok ok... arini nak share masakan "lauk kari ikan merah special" (special ker..???) ala2 azyu..(ikut resipi air tangan ibuku tsayang.......)
k... sediakan bahan2 seperti :

*minyak masak
*sebiji bwg besar,3ulas bawang putih,2ulas bwg merah(dhiris halus2)
*1 sudu teh biji sawi
*sedikit belacan
*air asam jawa
*gula melaka (org trg pggil 'nisan' je..)
*santan pekat
*daun kari
*serbuk kari ikan Adabi
*ikan merah seekor
*bendi


bwg2 yang telah dihiriskan,daun kari,belacan n biji sawi..


serbuk kari dbancuh untuk dijadikan pes


ikan merah....


memula: pnskan minyak masak,then tumiskan bwg2 yg telah dhiris bersama daun kari,biji sawi n sedikit belacan.biarkan sampai kekuningan n naik aroma...then, masukkan bancuhan pes kari ..tumis sampai minyak pecah..
lps tu masukkan sedikit air, then air asam jawa...kacau....... biarkan sampai mendidih...
kemudiannye,masukkan santan pekat,kacau slow2..diiringi dengan memasukkan 'nisan' skit je (bg rs manis skit),garam.....


then barulah masukkan ikan merah,kemudian bendi....tak lama kemudian masukkan sedikit perasa knorrrrrr.......

blehla dihidangkan......

14 July 2010

Dah Besar dah Akhtar Iman....


Smakin bsar akhtar iman smakin mjadi2 nakalnye..kadang2 ibu bleh naik hot dgn knakalannye..
mainan2 dia dr kecik sampai skrg dia bukan nak main sgt,byk wat sepah je,hobinye skrg main kreta control (pastu rosakkan) n tgk tv crite kartun.kalo duk dpn tv tgk kartun jgn hrpla org lain nak usik,tkr channel skejap dh ngamuk suh tukar blk channel astro ceria...
hmm...tp bila besar ni dh bleh d harap dh, suke tlg ibu kemaskan umah,then sepahkan blk...lipat baju, mop lantai (fhmla makna2 tsirat dsebaliknye...huhuuuu)...sabo je la..
tp paling suke tgk dia nak belajar solat,mngaji,mnulis n mbace.. kalo tgk angkat seluar nk masuk toilet tu ade la maknenye tu..bl tnye baby wat pe nak masuk toilet? dia jwb "air ayang",means nak amik air smayang..(padahal nak main air je lebih..) Then bila kuar dr toilet amik kopiah,buka sejadah then konon2 semayang..tak sampai satu minit dh sudah solat dh..then amik quran kecik bace alif ba ta... kdg2 kalo dia x tau nak wat pe,dia buka paper,konon2 bce paper la.... hmm...syukur kalo la dia besar nanti mcm ni jgk...biasanye itulah harapan ibubapa muslim,mesti maukan anak2 jadi anak yang baik,bijak n yang penting anak yg soleh... k,bbalik pd akhtar iman,sejak 2 menjak ni dia dah kuat mkn..waktu mlm (tgh2 malam) "ibu,apar..nk akan acik..." "ibu,nak iskut" "ibu,apar..." aduyai...padahal baru je sudah mkn...dhla suke tido lewat,kalo ibu ngantuk dia suh g tido,biar dia tgk tv..asyik2 tgk cite kartunnnnnnnnnnnnn....
sekarang pun dh tpengaruh ngan 'otromen' Cosmos..bila dh abis cite otromen mulalah wat psl.. ajak blawan ngan dia,dia jd otromen,ibu jd rasaksa..sakitla badan2 kalo layan dia...kalo abah balik,abah plak jd mangsa dia.abahnye pun suke mlayan dia...apalagi....lagila menjadi2..kadang2 karenah dia buat ibu kurang sabar n tlepas tangan jgk...tp itula akhtar iman, terlalu aktif!!!!
ni permainan2 dia yang kurang digunakan lagi sejak membesar.....



mula2 akhtar iman takut ngan askar ni,coz betul2 cam manusia bila dh letak bateri,gerakan tu yang buat baby takut tu...


dia paling sayang ngan unta ni coz unta ni nyanyi lagu arab...merdu je suara...hehehe..dua2 permainan di atas ni tok abah n tok umi beli kat mekah untuk cucunye 2 org (faiz n akhtar iman)..


ni mainan beli kat ekspo..ngamuk taknak balik nak jgk mainan ni,padahal main sekejap je..


bola ni kawan abah yang bagi "pak cik sedi/pakcik botok"



laptop ni plak tok abah belikan dr mekah...



mainan ni kadang2 je main n rs nak wat sepah,



wooden block n lego ni masih lg main..tp slalunye kena layan diala,kalo tak bkn nak main tp wat sepah je..



ni mainan masa kecik2,dia sukelah main susun2 masuk dlm palang...


ni mainan waktu dia nak tido,layan dia borak2...mainan ni dpt dr adiah cnderahati family day samudera penting s/b 2008



mainan plastesin ni kena ade ibu atau abah..tp wat ms ni kadang2 je wat kuar..tggu dia besar skit baru bagi main..



scooter ni roda depan dh patah dh akibat dr keterroran akhtar iman,konon2 nak baiki scooter ni..ini scooter auntie anna n uncle mat jeng bagi..


ni mainan pertama ibu n abah belikan kat akhtar iman ms dia umur 6bulan,... tp skrg jarang2 je dia main...

note: sekarang dia dah pandai bace uruf a-z tp 'overlap' lah..kalo suh ngaji,bace alif,ba,ta dh bleh dh cuma satu dua huruf je dia lupa.. kalo suh kira nombor dh ingat dr no 1-10.. kalo suh kira no. one two three sampai ten,dia akan kira tp no three n no nine slalu lupa sebut..alhamduillah,semakin hari dah semakin pandai dh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails