Followers

fb followers

私のブログへようこそ

myspace comments

myspace comments

Percaya kpd Tuhan,Bsyukur bhw manusia slalu dberikan yg tbaik,sesuai yg dlakukan oleh manusia itu sendiri, x perlu bkeras hati,DIA akan mberikan dsaat yg tepat apa yg hambaNya perlukan, Tidak harus dsaat ini,masih ada esok hari.....

12 September 2009

berniaga..


Salam pembuka ucapan..


Semalam rezeki bleh dikatakan not badla... tapi takla sehebat sebelumnye.tp aku rs bsyukur dan enjoy with my career now..dlu ms keje dlu i've no time to take a rest like now,hnya in my mind keje!keje!keje!.. Lepas ada baby,i felt cam something yg heavy in my mind.. Bila fkr2 balik, x lehla camni hidup,baby msh lg mnyusu 80% susu bdn n 20% susu btl,dgn keadaan skrg..aduih..mcm2 perkara yg aku rs mnmbahkan keresahan dihati... di kepala asyik thinking 'bout baby n lifestyle.. I need to do something lah.. Bila bincang ngn madi dr hati ke hati (cewwah..) aku telah membuat 1 decision..aku nak resign.. 4me,baby no1 in my life,same gak ngn my beloved husband is no.1 in my heart.haha!! so, i resigned...




Ye la,maybe bg pndpt org lain mgkin lain,anak bleh anta kat pngasuh ke ape ke tp bg aku...bukan tak pcy pd pngasuh ni tp....biarlah aku sendr yg mngasuh,ade depan mata..grow up pn dpn mata... One of the things i realized is that kasih sayang dari parent adalah slh satu daripadanya anak tidak jauh hati dr ibubapa bila diorg bsr nanti..lgpun mnyusu badan pun mbuatkan baby lagi rapat ngan kiter.. Klu mgharapkan pngasuh dengan keadaan skrg ni,manusia yg bmcm ragamnya yg more harm than good...huh...xpelah..tkut mnyesal s'umur idup.Biarlah..xpelah, bhenti jela keje... Wlupun syg ngan keje dulutp bila dicompare both of them, aku rela berhenti la...BERKORBAN demi insan2 yg ku sayang!




Bila dah jd housewife ni..kdg2 ada seronoknya,kdg2 ade time boringnye.. yang sronok dpt jgk berehat.bleh wat pe saje..tgk tv,kemas umh,tgk dinding, layan bby n mcm2la..yg x sronoknya lamer2 jd boringla plak duk umah je, tak tau nak wat bila sume keje umah dh settle.time tu mulalah duk fkr psl waktu kj dlu.. Klu dkirakan sbnrnya same gak ngan keje dlu wlupu duk umah, tp yela...kt tmpt keje ade kwn2, suasana keje pun lain, klu kat umah rs cam ms terbuang camtu je bila tak de pe2 nak buat..Pastu mulalah bmain2 dkepala ni nak berbisneslah n mcm..hmm..bisnes..




Actually lame jgk tfkr nak wat bisnes nih..tapi tak tau nak wat bisnes ape...Bila dah sampai seru, talking ngan madi ttg rncgan nk bk bisnes..Memula madi tak bg coz katernya aku ni nak bbisnes camne,kuar umah pun jarang..suh pakse kuar tjk muka kat jiran baru nak kuar, klu tak jgn harap nak kuar..tu pun tegur jiran sebelah bleh kira ngan jari..Memula tu aku diam je..tp rs jiwa ttekan...btl jgk kate madi, so aku cuba2la kuar umah jln2 kwsn umah,ajak bby 'sedut' udara segar, cewah..nak beramah mesra ngan jiran ttangga.. Yela, selama ni pun aku kuar umah msuk kreta trus jln g shpping,mkn and aktiviti luar..mmg sush skit nk kuar jln2 kwsn umah.. cuma klu jiran tegur aku senantiasa mjwb,tp nak mulakan dulu tu yg malu (konon)...Tpkan,...senyum tu tak lekangla, cuma tak pandai mula2 bergaul je aku nih..Dah terbiase,sblm kwin pun duk umah mak abah pun camtu jgk coz mak abah ajar camtu, dlu kuar umah bukan senang2 bleh kuar..mcm kena soal jwb sebelum dpt keizinan..fuh..bayangkanla..abih,dah dr kcl lg d ajar camtu samapai ke bsr aku msh terbw2 tabiat tu.. lagipun kat kwsn umah mak abah aku sume camtu..sendiri2 wathal..jg tepi kain sendiri je..Cume klu terjumpe tegur2 je, senyum2...So, krn nak bbisnes ni aku cuba wat muka tak malu,tegur jiran2 wat ramah mesra..hehe,..pada ms yang sama pujuk2 madi,'please yang, bgla i nak bniaga..'tak lama pastuh aku blaja bniaga skit2 dr auntie aku,amik brg2 dia jual..




Disebabkan aku terlalu teruja nk brniaga, aku tekad n bgtau madi aku nak bisnes btul2,akhirnya madi kater, 'ikut suka awakla, sy bg sokongan je.. itu yang aku nak dgr..Then minta tlg dr abah,mak bg support..fuh,i'm lucky sebb abah mak bg jalan lg. Apalgi aku kuar modal beli barang yang pertama skali barang ONE DROP PERFUMES. bila proses jualan bjln lncr,aku pusing modal n beli barg kosmetik ronasutra yang terbaru d pasaran di tambah dgn produk2 ksihatan yang aku beli dr auntie aku....




alhamdulillah..dah msuk 2 bulan perniagaan aku,. Nie sume sbb dorongan n sokongan dr madi,abah n mak..Tp tak taula lps ry camne, insyaallah aku trylah cr strategi2..yang lain blakang kira..yang penting usaha..untung dtg cepat lambat tu sume urusan Allah..Harap2 biarlah menjadi n sentiasa bjalan..

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails